spot_img
spot_img

Коначно се назире санација моста Брчко – Гуња

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Санација моста Брчко – Гуња, који већ годинама није у употреби за теретни саобраћај, коначно се назире, о чему свједочи и податак да је Министарство комуникација и транспорта БиХ израдило Нацрт споразума за овај пројекат, а требало би да га потпишу Савјет министара БиХ и Влада Хрватске.

У том документу наведено је да је намјера унапређење саобраћајне повезаности двију сусједних држава.

Споразум се, како је прецизирано, односи на реконструкцију друмског моста на локацији Брчко – Гуња, преко корита ријеке Саве, на заједничкој државној граници између БиХ и Хрватске.

Осим тога, дефинисано је и спровођење поступака јавних набавки за израду пројектне документације, извођење радова и стручног надзора, те начин финансирања радова на мосту.

Када је ријеч о финансирању, предвиђено је да трошкове подијеле обје земље, у проценту 50 – 50 одсто.

Реконструкција моста обухватаће више његових елемената, као што су доња, гдје спадају стубови и упорњаци, лежајне греде, чуњ насипа итд. Посла ће бити и на горњој структури, гдје спадају распонска конструкција, коловозна плоча, конзоле пјешачких стаза, ивичњаци, ограде, расвјета, опрема за расвјету итд. Биће уређена и околина моста.

Предвиђено је у нацрту, који је већ неколико дана у процесу консултација, да израду потребне пројектне документације за реконструкцију моста уради Хрватска. Задатак обје стране је да заједно ураде поступак јавне набавке за извођење радова.

“Независним новинама” потврђено је да преко овог моста тренутно не могу прелазити теретњаци.

“На ванредној сједници Владе Брчко дистрикта, одржаној 24. јануара 2019. године, донесен је закључак да се обустави теретни промет преко овог моста”, рекли су нам из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Подсјетимо, недавно је Есед Кадрић, градоначелник Брчко дистрикта, у радној посјети примио Зорана Тегелтију, предсједавајућег Савјета министара БиХ, и Војина Митровића, министра комуникација и транспорта БиХ, гдје је разговарано и о изградњи новог и санацији постојећег моста Брчко – Гуња.

Нешто раније, односно средином јуна, Брчко дистрикт био је домаћин Митровићу и министру мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегу Бутковићу, те су обје стране исказале интересовање да се садашњи мост преко ријеке Саве санира, али и изгради нови.

“Усагласили смо наше ставове да нам је циљ реконструкција постојећег моста како би се саобраћај одвијао неометано као прије двије године. Паралелно с овим пословима договорили смо са хрватском страном да припремамо изградњу новог моста на локацији удаљеној четири километра низводно од постојећег”, изјавио је Митровић.

Бутковић је најавио да ће ове године бити напраљен главни пројекат да се крене хитно у санацију постојећег моста, а за то вријеме крећу све радње које се односе на припрему и израду пројектно-студијске документације будући да у просторним плановима и са хрватске стране и у БиХ постоји нова локација за нови мост.

Градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић рекао је да многи грађани Гуње остварују своја права у дистрикту, а чак и ученици из Гуње иду у средње школе у Брчко, чиме мост има посебан значај и симболику.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img