Konačno počinje fiskalizacija u Brčko distriktu

Mato Lučić, direkor Direkcije za finansije rekao je danas na pres konferenciji da su svi poslovi vezani fiskalizaciju u Brčko distriktu završeni i da ovaj proces može početi.

– Malo kasnimo ali sistem je veoma složen. Sve je završeno i fiskalizacija može početi. Očekujemo da će ubiranje prihoda biti 30 odsto veće nego do sada. Napravljen je pravedan i pošten sistem koji je obuhvatio sve one koji imaju promet u gotovom i svako će prema svojoj ekonomskoj snazi plaćati porez- rekao je Lučić. Podsjetio je da je cilj fisklizacije smanjenje sive ekonomije i izbjegavanja plaćanja poreza.

Uvođenje oko tri hiljade poreskih obveznika u proces fiskalizacije će trajati nekoliko mjeseci i biće završen tokom ove godine.

- Reklama -

– Poreska uprava će prvo izvršiti inicijalnu fiskalizaciju kod licencirnih proizvođača. Imali smo teškoće vezane za softver ali već od sutra će dva proizvođača koja su ispunila sve uslove dobiti licence. Za koji dan licencu će dobiti i treći proizvođač fiskalnih uređaja sa objavljenom listom servisera sa kojima naši obveznici zaključuju ugovore i nabavljaju uređaje. Poreska uprava će kod servisera plombirati uređaje koji će biti postavljeni kod poreskog obveznika i uvezan sa Poreskom upravom radi praćenja prometa – rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave
Sve informacije o fiskalizaciji poreski obveznici moći će naći na veb stranici Direkcije za finansije df.bdbih.gov.ba.

Davor Ninić, šef finansijske inspekcije rekao je da imaju dovoljno inspektora koji će kontrolisati uvođenje fiskalnih kasa i izdavanje fiskalnih računa.

Uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu odlagano je više puta a polovinom februara ove godine brčanska Skupština je nakon razmatranja dopuna Zakona o fiskalnim sistemima donijela zaključak kojim je od Direkcije tražila odlaganje primjene odluke o dinamici fiskalizacije za 60 dana.

-Nisam ispoštovao zaključak Skupštine – rekao je Lučić upitan da komentariše početak fiskalizacije u kontekstu skupštinskog zaključka.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime