Komisija stavila van snage odluku o izboru člana VSTS Dragana Tomaša

Pravosudna komisija Brčko distrikta stavila je van snage odluku o izboru novog člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Dragana Tomaša, saznaje Srpskainfo.

Nakon što je Zijadu Kadriću, članu VSTS-a i sudiji Apelacionog suda istekao drugi mandat, Pravosudna komisija Brčko distrikta je u februaru ove godine za novog člana izabrala Dragana Tomaša, sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta BiH koji se izjašnjava kao pripadnik “Ostalih“, iako je prema odluci VSTS-a na tu poziciju, radi ravnomjerne nacionalne zastupljenosti, trebao biti imenovan sudija ili tužilac iz reda bošnjačkog naroda.

- Reklama -

Iako je u dva navrata Pravosudna komisija odbila da ispoštuje zahtjev VSTS-a o stavljanju van snage ove odluke, te ponovila odluku o izboru Dragana Tomaša, najnovije informacije govore da je Pravosudna komisija prije nekoliko dana ipak ispoštovala zaključak VSTS-a te stavila van snage ovu spornu odluku. Time je konačno stavljena tačka na situaciju koja je proizvela brojne nacionalne, političke i pravosudne kontraverze unutar Brčko Distrikta BiH, te je stvar vraćena na početak.

Za pretpostaviti je da će u novoj proceduri Pravosudna komisija Brčko distrikta za novog člana savjeta izabrati nekog od sudija ili tužilaca bošnjačke nacionalnosti u cilju obezbjeđenja ravnomjerne nacionalne zastupljenosti članstva, kako je to i propisano zakonom o VSTS.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime