spot_img

Колико се у Дистрикту поштује Закон о забрани пушења?

Published:

- Advertisement -

Закон о забрани конзумирања цигарета у институцијама и јавним установама Брчко дистрикта на снагу је ступио 1. јануара 2018. године. 

Међутим његовом имплементацијом нису задовољњи иницијатори доношења овог законског рјешења. Закон је, тврде иниицјатори његовог доношења, поприлично флексибилан за оне угоститеље којима је требало времена да своје објекте прилагоде новом начину рада. Рок од шест мјесеци је прошао међутим закон се, ако је судити по интервенцијама предлагача, не проводи у пуном капацитету.

Из брчанског Инспектората тврде да су на терену одређене ставке закона још увијек непримјењиве. Тренутно се проводе превентивне мјере као вид упозорења на примјену одбредби закона.

“Уколико субјект надзора не поступи по наложеној мјери, било наложеној записником или рјешењем, слиједи санкција у зависности од тога како је субјект регистрован”, истиче Азијада Ибрахимовић, в.д. шефа Инспектората Брчко дистрикта БиХ.

Закон о забрани конзумирања дуванских производа наишао је на различите реакције угоститеља у Дистрикту. И док једни негодују јер тврде да ће им промет због закона осјетно опасти други у примјени закона не виде ништа спорно и дословно га примјењују у својим објектима.

“Од почетка смо замолили наше госте да не кознумирају цигарете унутар локала и то је прихваћено без поблема. Одушевљени смо када у нашем локалу видимо мајку са бебом од два мјесеца или људ екоји су дошли да се рекреирају или шетају па сврате да попију кафу или чај. То је природно и ствара нам задовољство”, каже Мирослав Лукић, власник једног угоститељског објекта у Брчком.

Тренд непушења у затвореним просторима све је присутнији и код нас а у свијету већ одавно. Угоститељ са којим смо разговарали подвлачи да такав начин понашања треба подржати и тиме, својим примјером, послати поруку младим генарацијама.

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img