Koliko se u Distriktu poštuje Zakon o zabrani pušenja?

Zakon o zabrani konzumiranja cigareta u institucijama i javnim ustanovama Brčko distrikta na snagu je stupio 1. januara 2018. godine. 

Međutim njegovom implementacijom nisu zadovoljnji inicijatori donošenja ovog zakonskog rješenja. Zakon je, tvrde iniicjatori njegovog donošenja, poprilično fleksibilan za one ugostitelje kojima je trebalo vremena da svoje objekte prilagode novom načinu rada. Rok od šest mjeseci je prošao međutim zakon se, ako je suditi po intervencijama predlagača, ne provodi u punom kapacitetu.

- Reklama -

Iz brčanskog Inspektorata tvrde da su na terenu određene stavke zakona još uvijek neprimjenjive. Trenutno se provode preventivne mjere kao vid upozorenja na primjenu odbredbi zakona.

“Ukoliko subjekt nadzora ne postupi po naloženoj mjeri, bilo naloženoj zapisnikom ili rješenjem, slijedi sankcija u zavisnosti od toga kako je subjekt registrovan”, ističe Azijada Ibrahimović, v.d. šefa Inspektorata Brčko distrikta BiH.

Zakon o zabrani konzumiranja duvanskih proizvoda naišao je na različite reakcije ugostitelja u Distriktu. I dok jedni negoduju jer tvrde da će im promet zbog zakona osjetno opasti drugi u primjeni zakona ne vide ništa sporno i doslovno ga primjenjuju u svojim objektima.

“Od početka smo zamolili naše goste da ne koznumiraju cigarete unutar lokala i to je prihvaćeno bez poblema. Oduševljeni smo kada u našem lokalu vidimo majku sa bebom od dva mjeseca ili ljud ekoji su došli da se rekreiraju ili šetaju pa svrate da popiju kafu ili čaj. To je prirodno i stvara nam zadovoljstvo”, kaže Miroslav Lukić, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Brčkom.

Trend nepušenja u zatvorenim prostorima sve je prisutniji i kod nas a u svijetu već odavno. Ugostitelj sa kojim smo razgovarali podvlači da takav način ponašanja treba podržati i time, svojim primjerom, poslati poruku mladim genaracijama.

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime