spot_img

Koliko je zapravo Distrikt kreditno zadužen?

Published:

Pred poslanicima u Skupštini Brčko distrikta danas se našao izvještaj o izvršenju budžeta Distrikta za period 01.01.-30.09. 2016. godine. Opozicioni poslanici imali su niz zamjerki na rad Vlade u ovom periodu koji se direktno ogleda u izvršenju budžeta u izvještajnom periodu.

Najviše zamjerki poslanika SDP-a išlo je u pravcu kreditnog zaduženja Brčko distrikta koje je, prema njihovom mišljenju, daleko veće od onoga što se prikazuje u izvještaju, te smatraju da se javnost na taj način obmanjuje. Po njima, prikazana su samo kreditna zaduženja za obilaznicu koja su povučena i ostatak duga koji do sada nije plaćen.

“Ukupno zaduženje Brčko distrikta je puno veće od iskazanog u izvještaju o izvršenju budžeta, odnosno o stanju duga Brčko distrikta na dan 30.09. 2016. godine. Ono što sam ja na brzinu danas mogao da izračunam je oko 77 miliona maraka sa kreditnim zaduženjem oko obilaznice. Vjerovatno su potpisana kreditna zaduženja malo veća”, rekao je Suad Burić, poslanik SDP BiH.

Iz Direkcije za finansije ističu da se zaduženje Brčko distrikta može posmatrati na dva načina. Prva vrsta zaduženja se amortizira iz budžeta. Ukupni dug Brčko distrikta po tom osnovu je  31.750.000 maraka. Drugo zaduženje je vezano za obilaznicu oko grada i ono iznosi 28,5 miliona eura.

“Nismo ni mogli ostvariti aranžman oko tog zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj dok nismo formirali javno preduzeće. Onaj ko treba da vraća taj dug je javno preduzeće jer je dobilo i prihode iz budžeta: cestarine, neknade oko registracije vozila…”, rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

Zamjerke na izvještaj stavljene su i u dijelu izvršenja kapitalnog budžeta koje je, po mišljenju poslanika Burića, veoma malo.

“Takođe, možemo primijetiti da kapitalni budžeti iz 2015. i 2014. godine još uvijek nisu ni polovično izvršeni što samo po sebi pokazuje kakav je bio “kvalitetan i dobar” rad Vlade Brčko distrikta u prethodnom periodu a znamo da ova Vlada ima kontinuitet prethodne vlasti”, kazao je Suad Burić, poslanik SDP BiH.

Zato smatraju da će se sličan trend izvršenja nastaviti i u ovom mandatnom periodu.

 

 

(brcko.tv)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img