Ko vlada brčanskom Vladom?

Vlada Brčko distrikta očito ima problem jer niti jedna “krupnija” odluka u posljednje vrijeme ne može biti donesena. Šefovi odjeljenja očito moraju čekati blagoslov stranaka iz kojih dolaze, čime se stiče dojam da su sjednice Vlade postale formalnost jer se sve ključne odluke donose na sastancima skupštinske većine.

Da je stanje takvo pokazao je i nastavak 11. redovne sjednice Vlade  Distrikta na kojoj se šefovi odjeljenja ponovo nisu mogli izjasniti oko  Smjernica za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, koje su aktuelne još od 9. redovne sjednice. Nije postignut zajednički stav ni oko kreditnog zaduženja kod Evropske banke oko revitalizacije Luke Brčko, pa ni oko Strategije upravljanja javnim finansijama što nam se nameće kao obaveza na državnom nivou. U ovakvom radu je ključ stagnacije Brčko distrikta, smatra i gradonačelnik Distrikta. Političko usaglašavanje uvijek i o svemu je i razlog  što institucije Distrikta ne rade svoj posao.

- Reklama -

“I ova današnja sjednica je samo paradigma stanja koje već duže vrijeme vlada u Distriktu Brčko. Mislim da je nužno da se neke stvari promijene ukoliko želimo da obezbijedimo napredak ove lokalne zajednice, a one bi značile da Vlada dobije veću autonomiju u svom radu. Ja smatram da je usaglašavanje potrebno ali ne o svim pitanjima, naročito ne o onim operativnim i onim za koje je u samom startu jasno da ne predstavljaju povredu bilo čijeg vitalnog nacionalnog interesa. Prema tome nema ni razloga za toliku bojazan od usvajanja takvih akata na sjednici Vlade” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

To pitanje će morati biti riješeno, smatra gradonačelnik, ističući da će u protivnom rezultat biti “prazan hod” Vlade ali i ostalih institucija Distikta Brčko. Na pitanje ko to izvršnoj vlasti u Distriktu treba omogućiti ili dati veću autonomiju gradonačelnik ističe:

“Mislim da veću autonomiju  mogu dati oni koji su podržali i predložili članove Vlade  u ovom sastavu. Naravno i sami članovi Vlade se moraju izboriti za tu vrstu autonomije u svom radu. To je posao koji nema alternativu” dodao je Milić.

Za takav korak svakako treba volja onih koji su kreirali vlast u Distriktu.

“Ja se nadam jer se bojim da bez ovakvog načina rada nećemo biti u stanju da postignemo očekivane rezultate. Mislim da je to nužnost da se obezbijedi takav način funkcionisanja, u prvom redu Vlade” zaključio je Milić.

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime