spot_img
spot_img

Ко утјерује дугове у Брчко дистрикту?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Раденко Којадиновић, с мјестом пребивалишта у Брчко дистрикту, јавио се прије неколико дана Новинској агенцији Патриа поводом текста који смо објавили још прије скоро годину дана.

“Зовем вас јер су ме стигле баш те муке”, биле су прве Раденкове ријечи док је читао текст “MCGRATH & ARTHUR UTJERUJE ZA CVAJU Država šuplja, a građani servirani stranim lihvarima i kamatarima”.

“Сада мени шаљу поруке и траже да платим неке рате за кредит који сам платио. Имам потврду од Адико банке, бивше Хипо банке, код које сам имао кредит у Швицарцима у износу од 20 и нешто хиљада КМ. Прво сам преживио муке свих оних грађана с тим кредитима, па сам доживио удар и тешко здравствено оштећење, пронашли су ме у канцеларији, сав сам био крвав. Онда су рате које су ишле по трајном налогу за тај кредит негдје испариле и банка је одлучила да тражи поновне уплате”, говори Којадиновић у једном даху.

Међутим, присјећа се да је банка на крају понудила договор и да је уплатио 4.600 КМ.

“Ја сам од Адико банке добио потврду да сам измирио обавезе, међутим, неко је моје податке прослиједио агенцији McGrath&Arthur и они су почели да ме зову, шаљу СМС поруке и упозоравају на дуговања. Почело је са наводних 400 КМ дуга, па расло на 986 КМ, а бојим се како су кренули да ће то порасти на 50.000 КМ. Контактирао сам испоставу Аддико банке овдје у Брчком и договорио састанак с директором, а до њега из оправданих разлога још није дошло, но директор је обећао да ћемо се срести и провјерити ко је послао и откуд агенцији McGrath моји подаци”, говори Којадиновић за Патрију, додајући да му је породица већ довољно растурена и здравствено уништена те да ће овај пут учинити све да искористи законе у своју заштиту.

Тим путем је и кренуо, те контактирао Агенцију за заштиту личних података, гдје му је речено да пита по којем основу су дати његови подаци и ко их је уопће дао.

“Указали су ми на чланове 24. и 25. Закона о заштити личних података. Истовремено, контактирао сам и Агенцију за банкарство и распитивао се о McGrath , а тамо ми је речено да они не знају за ту агенцију. McGrath је у међувремену наставио звати и писати СМС, увијек су то неке дјевојке и жене. Дневно промијене по неколико бројева, час зову са фиксног, ја блокирам, они онда почну слати поруке са неких бројева мобитела. Све је ово постало једна ноћна мора”, прича нам Раденко.

Којадиновић је редакцији Патрије уступио и принтсцреен СМС порука из агенције McGrath&Arthur, у којем траже да уплати 986 КМ.

Подсјећамо, из Агенције за банкарство ФБиХ су исти одговор о McGrath&Arthur доставили и Патрији у цитираном тексту од 18. 01. 2021 године.

Одговор је гласио: “Агенција не располаже подацима и информацијама о друштву McGrath&Arthur које се, како наводите, бави пословима наплате потраживања”, гласио је одговор.

Треба додати и да је Законом о факторингу Агенција за банкарство ФБиХ та која прописује увјете и начине факторинга, надзире ово тржиште и слично.

Због свега што проживљава, наш саговорник Раденко Којадиновић каже да се осјећа угроженим, да се прибојава за породицу, јер му није јасно ни ко ни за шта га прогони, осим што зна да је ријеч о страној агенцији.

“Данас нису звали. Настави ли се ово отићи ћу у полицију и тражити заштиту, инспектора који ће чувати моју породицу, јер ми више нисмо сигурни. Неко нас прогони, а посебно се бојимо јер нема разлога да нас се прогони”, закључује Раденко.

Агенција McGrath&Arthur осим у држави оснивања Словачкој, дјелује у Чешкој, Русији, Хрватској и Босни и Херцеговини. На странци бизрег.правосудје.ба наводи се да је “МцГратх & Артхур” д.о.о. друштво са ограниченом одговорношћу за консалтинг, трговину и услуге Сарајево. У рубрици оснивачи наводи се “физичка лица”, са адресом у Братислави, а основни капитал у БиХ је 2.000 КМ.

Баш као и у случају читаоца из прве приче о утјеривању дуговања, тако и у случају Раденка Којадиновића држава је на потезу. Ову област првенствено треба уредити, јер државног закона нема, у ентитету РС не постоји закон о факторингу, па је ово једино до одређене мјере регулисано у ФБиХ. Питања заштите личних података и грађанских права остат ће очито још неко вријеме непознаница. А и коме је још стало до грађанских права?

 

 

 

(patria)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img