spot_img
spot_img

Ko sutra slavi i šta?

Published:

spot_img

Sutra se širom svijeta obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada koji je simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti.

Ovaj datum obilježava se u znak sjećanja na 1. maj 1886. godine, kada su desetine hiljada radnika u Čikagu izašle na ulice tražeći bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

U Brčkom, ipak, te bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme mnogi radnici u Brčkom nemaju ni skoro vijek i po poslije.

Sutrašnji “praznik” većina radnika u našem gradu provešće na poslu, a osmočasovno radno vrijeme postoji samo na papiru. Otkazi za trudnice, kazne po nepostojećim kriterijumima, nerijetko i razne torture… S pravom se postavlja pitanje – imamo li razloga da 1. maj proslavljamo kao praznik rada u Brčkom?

I to su oni koji posao imaju. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno je 10.660 nezaposlenih. Taj broj smanjen je za skoro 2.000 u posljednje dvije godine. Ipak, najveći razlog naglog smanjenja je talas iseljavanja u inostranstvo, a ukoliko se taj trend nastavi, lokalni poslodavci moraće podići cijenu rada ukoliko žele zadržati radnike.

Ovim statističkim podacimo treba dodati i to da veliki broj građana Distrikta radi sezonski ili “na crno”, u susjednim državama ili na dnevnicu, pa se i dalje vodi kao nezaposleno na Zavodu za zapošljavanje.

Svemo ovome treba dodati i činjenicu da su zaposleni u javnim preduzećima u mnogo boljem položaju od onih koji rade kod privatnika. Ali, svako nosi svoje breme – neko težak posao i lošu platu, a neko pretešku stranačku knjižicu.

Mnogi stanovnici Distrikta sutrašnji praznik ipak će provesti na brojnim izletištima, vikendicama i parkovima. Naročito ranije pomenuti uposlenici javne uprave.

Što se sindikalne borbe tiče – tu je čestitka radnicima i obećanje kopirano sa prošlogodišnjih čestitki: Da će raditi na rješavanju radničkih problema na što bolji način.

 

 

 

 

 

 

 

(nula49.com/infobijeljina.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img