Ko koga usporava u radu?

Gradonačelnik Siniša Milić javno je izrekao konstataciju da rad brčanske Vlade donekle usporava djelovanje parlamentarne većine iz razloga što šefovi odjeljenja, i kod tehničkih pitanja, zahtijevaju dodatne konsultacije i saglasnost članova Skupštine.

“Jasno da Skupština ima mehanizme i treba da kontroliše rad Vlade, no bilo bi neophodno, radi ekspeditivnosti, da šefovima odjeljenja nije neophodna saglasnost parlamentarne većine i za čisto tehnička pitanja kakva su usvajanja smjernica na Vladi, već da svi preuzimamo svoje odgovornosti i radimo svako svoj posao kako bismo sistem koji je dobar još više unaprijedili”, rekao je gradonačelnik Milić.

- Reklama -

Članovi parlamentarne većine ne dijele mišljenje da usporavaju rad Vlade.

“Koordinacija mora postojati i svi mi odgovaramo biračima, a što se tiče usporavanja i ko to čini, primjer može biti i usaglašavanje budžeta kada mi iz Skupštine moramo, uprkos Instrukciji gradonačelnika, razgovarati sa šefovima odjeljenja i dodatno analizirati zašto nisu ispoštovali Instrukciju”, rekao je zastupnik Tomislav Stjepanović.

Dr Zijad Nišić, zastupnik i predsjednik Stranke za BiH, kategoričan je u stavu da koordinacija mora postojati, no da gotovo o svim važnim pitanjima član Vlade, dr Sabrija Čandić, ima apsolutno stranačko povjerenje.

Uroš Vojnović, čelnik i poslanik ovdašnjeg SDS-a smatra da je suština problema u tome što ova Vlada funkcioniše tek sto dana.

“Još se to sasvim nije uhodalo. Dodatna teškoća je što predhodna Vlada nije riješila neka važna pitanja kao što su visoko obrazovanje, već ih je gurala pod tepih, a ova ih, sad mora rješavati”, rekao je Vojnović.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime