Ko je mlada dimnjačarka koja stoji iza “Čarolije u Brčkom”

Dajanu Đurić, mladu Romkinju iz Brčkog, javnost u BiH i šire poznaje kao nasmijanu i vedru dimnjačarku, osobu posvećenu borbi za obrazovanje Roma i njihovu uključenost u društvo, a nekoliko posljednjih godina mališani iz Brčkog povezuju je sa novogodišnjom „Brčanskom čarolijom“.

Zajedno sa ocem Jadrankom i komšijom Halidom Žilićem, Dajana je okitila ulicu, dvorišta i kuće sa mnoštvom novogodišnjih ukrasa i 60.000 lampica.

– Petu godinu zaredom organizovali smo „Brčansku čaroliju“. Ovoga puta zasvijetlilo je 60.000 lampica, što je 10.000 lampica više nego prošle godine. Prvi put smo organizovali i dodjelu novogodišnjih paketića za 150 mališana. Kupili su ih roditelji koji su doveli djecu da uživaju u novogodišnjem ambijentu, vatrometu i druženju s Djeda Mrazom – rekla je Dajana.

Zabava za djecu i odrasle privukla je oko 300 posjetilaca koje su, osim Djeda Mraza, uveseljavali i dimnjačari, a novogodišnji ukrasi i svjetiljke obasjavaće ulicu i kuće Đurića i Žilića na Merajama sve do 15. januara.

Dajana kaže da u svemu što radi uživa.

Dimnjačarstvo naziva svojom prvom ljubavlju, koje se nikada neće odreći, ali podjednako je požrtvovana i na svom radnom mjestu referenta za romska pitanja u Vladi Brčko distrikta, kao i u Udruženju „Romi na djelu“.

Zbog svega toga u Brčko distrikt je prva, i za sada jedina, 2018. godine donijela „Večernjakov pečat“, koji je dobila u kategoriji „Poduhvat“.

– Za mene je i sama nominacija bila veliki uspjeh, jer naći se među dvije hiljade ljudi i ući među top 150 je već bila pobjeda. Dobiti jednu ovako prestižnu nagradu je zaista veliko i ova nagrada mi je dala vjetar u leđa za sve što radim – kaže Dajana.

Prošlog proljeća ona, njen otac Jadranko i dimnjačari iz BiH organizovali su prvi skup dimnjačara u Brčkom na koji je došlo oko 60 dimnjačara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Italije, a potom je Dajana stigla i na festival dimnjačara u italijanskom gradu Santa Marija Mađore.

Iduće godine planira da se popne na njihovu Vijećnicu gdje se do sada popela samo jedna žena dimnjačar iz Italije.

Motiviše je pozitivna energija koju nosi u sebi i koju nastoji podijeliti sa ljudima oko sebe.

– Smatram da sam neko ko donosi sreću i želim da je podijelim sa ljudima i da vidim osmijeh na njihovim licima. Zbog toga nastojim da sam stalno u pokretu, da nešto kreiram i radim – ističe Dajana.

Osim na dimnjačarstvo, slobodno vrijeme Dajana nesebično troši na razne aktivnosti u romskoj zajednici i sa još četvoro mladih aktivista nastoji da ih motiviše da se obrazuju i rade.

– Cilj nam je da pokažemo da Romi mogu biti obrazovani, vrijedni i radni. Zahvaljujući podršci OEBS i romske organizacije „Kalisara“ iz Sarajeva, stekla sam mnoge vještine i znanja i na meni je sada da sve što znam i umijem prenesemo na druge mlade Rome koji žele da uče. Osim mene, tu su dva maturanta i još dva srednjoškolca – kaže Dajana.

Dodaje da je zadnjih godina primjetno da se smanjuje broj Roma koji napuštaju školu, a očekuje da će zakon o pravima nacionalnih manjina, koji je u pripremi, pomoći u rješavanju pitanja i problema koja tište nacionalne manjine u Brčko distriktu.

Ekolog

Dajana Đurić ima 29 godina. Dimnjačarstvom se bavi od devete godine, a nakon studija u Banjaluci stekla je zvanje ekologa. Prije par godina zaposlila se kao referent za romska pitanja u Vladi Brčko distrikta.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime