spot_img
spot_img

Ко је млада димњачарка која стоји иза “Чаролије у Брчком”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Дајану Ђурић, младу Ромкињу из Брчког, јавност у БиХ и шире познаје као насмијану и ведру димњачарку, особу посвећену борби за образовање Рома и њихову укљученост у друштво, а неколико посљедњих година малишани из Брчког повезују је са новогодишњом „Брчанском чаролијом“.

Заједно са оцем Јадранком и комшијом Халидом Жилићем, Дајана је окитила улицу, дворишта и куће са мноштвом новогодишњих украса и 60.000 лампица.

– Пету годину заредом организовали смо „Брчанску чаролију“. Овога пута засвијетлило је 60.000 лампица, што је 10.000 лампица више него прошле године. Први пут смо организовали и додјелу новогодишњих пакетића за 150 малишана. Купили су их родитељи који су довели дјецу да уживају у новогодишњем амбијенту, ватромету и дружењу с Дједа Мразом – рекла је Дајана.

Забава за дјецу и одрасле привукла је око 300 посјетилаца које су, осим Дједа Мраза, увесељавали и димњачари, а новогодишњи украси и свјетиљке обасјаваће улицу и куће Ђурића и Жилића на Мерајама све до 15. јануара.

Дајана каже да у свему што ради ужива.

Димњачарство назива својом првом љубављу, које се никада неће одрећи, али подједнако је пожртвована и на свом радном мјесту референта за ромска питања у Влади Брчко дистрикта, као и у Удружењу „Роми на дјелу“.

Због свега тога у Брчко дистрикт је прва, и за сада једина, 2018. године донијела „Вечерњаков печат“, који је добила у категорији „Подухват“.

– За мене је и сама номинација била велики успјех, јер наћи се међу двије хиљаде људи и ући међу топ 150 је већ била побједа. Добити једну овако престижну награду је заиста велико и ова награда ми је дала вјетар у леђа за све што радим – каже Дајана.

Прошлог прољећа она, њен отац Јадранко и димњачари из БиХ организовали су први скуп димњачара у Брчком на који је дошло око 60 димњачара из Србије, Хрватске, Словеније, Румуније, Италије, а потом је Дајана стигла и на фестивал димњачара у италијанском граду Санта Марија Мађоре.

Идуће године планира да се попне на њихову Вијећницу гдје се до сада попела само једна жена димњачар из Италије.

Мотивише је позитивна енергија коју носи у себи и коју настоји подијелити са људима око себе.

– Сматрам да сам неко ко доноси срећу и желим да је подијелим са људима и да видим осмијех на њиховим лицима. Због тога настојим да сам стално у покрету, да нешто креирам и радим – истиче Дајана.

Осим на димњачарство, слободно вријеме Дајана несебично троши на разне активности у ромској заједници и са још четворо младих активиста настоји да их мотивише да се образују и раде.

– Циљ нам је да покажемо да Роми могу бити образовани, вриједни и радни. Захваљујући подршци ОЕБС и ромске организације „Калисара“ из Сарајева, стекла сам многе вјештине и знања и на мени је сада да све што знам и умијем пренесемо на друге младе Роме који желе да уче. Осим мене, ту су два матуранта и још два средњошколца – каже Дајана.

Додаје да је задњих година примјетно да се смањује број Рома који напуштају школу, а очекује да ће закон о правима националних мањина, који је у припреми, помоћи у рјешавању питања и проблема која тиште националне мањине у Брчко дистрикту.

Еколог

Дајана Ђурић има 29 година. Димњачарством се бави од девете године, а након студија у Бањалуци стекла је звање еколога. Прије пар година запослила се као референт за ромска питања у Влади Брчко дистрикта.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img