spot_img
spot_img

Knjiga oduvijek stanuje u Brčkom

Published:

spot_img

Pod sloganom „Knjiga je temelj svake kulture“ na Trgu mladih u Brčkom od 1. do 10. avgusta za sve posjetioce otvoren je Salon knjige. 

Organizator manifestacije je “Centar za kulturu i turizam” Brčko distrikt a održava se u okviru kulturno-sportske manifestacije „Brčansko ljeto-Savski cvijet“.

Specifičnost ovakvog sajma na otvorenom ogleda se u tome što on predstavlja spoj kulturnog i obrazovnog elementa što mu daje još veći značaj. Sama manifestacija pruža priliku da se razmijene iskustva i sa autorima.

“Ovako približavamo knjigu čitaocu koji je sticajem okolnosti izgubio naviku ulaska u knjižare. Naši gradovi imaju sve manje knjižara ili imaju dovoljan broj nečega što ima natpis “Knjižara“, a unutra možete vidjeti pegle, ruksake, kancelarijski pribor. Bosansko-hercegovački izdavači su primorani da nađu modus kako će održati svoju djelatnost. Upravo ovakve manifestacije postižu značaj jer je tu omogućen direktan kontakt onih koji knjige nude i onih koji knjige čitaju” rekao je Almir Zalihić, književnik.

Internet pruža obilje površnih informacija koje utiču na to da čovjek pomisli da je moguće obrazovanje u hodu. Možemo sada i reći da je prvi talas toga i prošao jer je knjiga povratila svoju ozbiljnu poziciju.

“Kada društvo počne da vodi određenu brigu ili pokaže određene namjere da se posveti knjizi kao što je ovom prilikom Vlada Brčko distrikta napravila pomak da se ovakva manifestacija dogodi stižu nam i rezultati. To stvara nove čitaoce i mi pomalo profiliramo i pomjeramo kulturološku granicu ka ozbiljnosti.”

Bosansko-hercegovački izdavači i knjižari sa svima u regionu imaju saradnju . Knjiga nema granice.

“Pokazuje se na terenu da priča o jezicima na prostoru bivše Jugoslavije postaje potpuno besmislena jer ljudi sve čitaju. Niko ne primjećuje šta je ekavica, šta ijekavica , koja varijanta je u pitanju. Ljude zanima samo naslov i dobro štivo” kaže Zalihić.

Iako je trenutno najprodavanija knjiga Elif Shafak „Četrdeset pravila ljubavi“ čitaoci i dalje traže klasike poput Andrića, Selimovića, Dostojevskog, Tolstoja, Markesa . Zanimljivo je da brčanski čitaoci ovih dana traže knjige poezije.

“Nemam riječi kojima bih opisala šta znači ovaj sajam knjige. Volim knjige da čitam, volim da kupujem iako mi finansije ne dozvoljavaju da kupim sve što bih željela, mada nekada dam i posljednji novac za dobru knjigu” rekla je Suada Kovačević.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img