spot_img

Клуб љубитеља природе дио Свјетског дана чишћења 2022

Published:

Let's Do It тим у БиХ и “Клуб љубитеља природе” Брчко су у оквиру активности “Свјетски дан чишћења 2022”, организовали су акцију чишћења у Брчком, 17.09.2022. године.

Око 40ак волонтера је било планирано, али се на акцију чишћења по јако лошем времену, одазвало око 25, од којих су најодважнији приступили чишћењу дионице пута Горњи Зовик – Вукшић, која је дио магистралног пута Тузла–Ћелић, а остали су се упутили у Планинарски дом Св. Бернард, Планинарског друштва Гранаш. Осим у Брчком акција чишћења у склопу обиљежавања Свјетког дана чишћења огранизована је још на 39 локација широм Босне и Херцеговине.

Свјетски дан чишћења је глобални покрет који се организује од 2018.године и окупља волонтере из 191 државе широм свијета. Циљ обиљежавања је подстаћи све људе на савјесно одлагање отпада и утјецати на мијењање еколошке свијести код наших грађана. Заједно желимо учинити Планету љепшим и здравијим мјесто за живот.

„Ни лоше вријеме нас није зауставило да почнемо са прикупљањем смећа у склопу акције „Свјетски дан чишћења 2022.“ коју смо јуче започели у Горњем Зовику, у сарадњи са екипом из Планинарског друштва Гранаш.

Намјерно кажемо започели, јер смо због лошег времена морали да се зауставимо након чишћења дионице пута Г.Зовик -Вражићи, те започето настављамо 1.10. чишћењем планинарских стаза које воде до и око Планинарског дома Св.Бернард.

Неустрашива екипа је на очишћеном потезу магистралног пута Тузла-Ћелић, од Горњег Зовика ка Вражићима прикупила укупно 15 врећа од 120 литара које смо у двије туре депоновали у велики контејнер код школе у Горњем Зовику.

Након прикупљања, дружење се наставља у Планинарском дому Свети Бернард гдје смо детаљно испланирали наставак акције планиран за 1.10.2022.

Овим путем бисмо и да апелујемо на све да се загађења природе не сјете само на пар значајних датума, већ да то буде саставни дио живота и размишљања, јер ће такав однос природа знати да награди.

Истина, природа награђује „лијено“, те ће плодове нашег односа према природи и њеној заштити убирати неке будуће генерације, баш као што ће у хладовини тек посађених стабала уживати неки нови клинци…

Кад смо већ код садње, ближи се период јесење садње, па…

Учините добро данас, за неко боље „сутра“.

Чувајмо животну средину и природу уопште!“,

наводе из Клуба љубитеља природе Брчко.

Партнер пројекта је Кока-Колина фондација (The Coca-Cola Foundation).

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img