spot_img
spot_img

Капљица: Апликација која ће олакшати приступ бази података потенцијалних давалаца крви

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Капљица – назив је прве апликације у Босни и Херцеговини која ће олакшати приступ и омогућити већи број добровољних давалаца крви.

Група веома мотивисаних младих људи из Прони центра за омладински развој у Брчком показала је како се једноставним идејама може урадити велика ствар за друштво, само је потребан већи ангажман.

Идеја за израду апликације симболичног назива “Капљица” настала је након што је Харун Шабановић из Брчког био принуђен на друштвеним мрежама тражити крв за свог рођака који је ишао на операцију, али му се нико није јавио.

“Запитао сам се зашто не постоји једна мобилна апликација која би била база података добровољних давалаца крви како би људе лакше пронашли и регистровали се као добровољни даваоци крви”, каже Шабановић, идејни творац и координатор пројекта.

На такмичењу у оквиру регионалног програма социјалног предузетништва земаља Западног Балкана овај пројекат добио је прву награду.

То им је донијело стручну и финансијску помоћ, па и од локалне Владе.

Циљ им је ову идеју проширити и на територију цијеле БиХ.

“Црвени крст има своју базу података која ће на неки начин бити надограђена са овом апликацијом и кроз сам тај процес бисмо требали да помогнемо не само грађанима Брчко дистрикта него и шире, јер врло често постоје захтјеви за дозама крви и ван Брчко дистрикта”, каже Денис Шехановић, секретар Црвеног крста Брчко дистрикта.

“Осигуране залихе крви су кључни елемент ефикасности здравственог система. Циљ нам је да анимирамо и мотивишемо нове даваоци крви”, објашњава Исмаил Селмановић, портпарол и менаџер пројекта.

Мобилна апликација “Капљица” тренутно је у фази израде, а у функцији би требала бити за мјесец дана.

“На начин да ће корисник бесплатно преузети мобилну апликацију на свој паметни уређај и након бесплатне регистрације и уноса потребних података и доказа о крвној групи, имаће могућност да шаље Трансфузији и Црвеном крсту захтјев за добровољне даваоце крви на одређеној локацији”, додаје Шабановић.

Реализацијом овог пројекта омогућиће се боља координација између свих релевантних институција и организација које се баве овим послом, а најбитније од свега је да добровољни даваоци пацијентима дају приступ сигурним дозама крви.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img