Kancelarija za reviziju Brčko: Smanjiti broj Ugovora o djelu

Kancelarija za reviziju brčanskih javnih službi i institucija u minuloj godini sačinila je 29 finsijskih i jednu reviziju učinka.

Nijedan finasijski revidirani subjekat nije ocijenjen ocjenom negativno, a devet njih je dobilo pozitivnu revizorsku ocjenu.

Tu je i jedna revizija učinka koja se odnosila na projekat reorganizacije javne uprave.

“Kroz pomenute izvještaje, dali smo 459 revizorskih preporuka i očekujemo da se procenat primjene naših preporuka, koji je sada na 40 posto, već od naredne godine, podigne na viši nivo”, rekao je Glavni revizor Nekir Suljagić.

Inače, glavnina preporuka se odnosi na smanjenje iznosa za opremu, u takozvanoj pripremi objekata, tim prije što objekti koji se vode da su u pripremi, već odavno su u funkciji, a za njih se ne obračunava neophodna amortizacija.

“Takva situacija se ponavlja iz godine u godinu, a riječ je o iznossu od 220 miliona maraka na godišnjem nivou”, akcentirao je Suljagić.

Važna je i preporuka koja ide u pravcu da potraživanja, koja godinama, revidirani subjekti nisu naplatili, i realno su male šanse da to u čine, budu i zvanično otpisana, jer će se tako doći do realne finasijske slike, svakog od revidiranih subjekata.

“Svakako da smo dali preporuku i u vezi sa famoznim Ugovorima o djelu čiji ukupni iznosi na godišnjem nivou se, konstantno kreću, između 3 i 3,3 miliona maraka. Mi apsolutno nismo protiv Ugovora o djelu, no treba ih svesti na jednu razumnu mjeru. Istovremeno smo preporučili da se mladi ljudi primaju u radni odnos ne po Ugovoru, već da zasnuju rad na određeno vrijeme, kako bi ostavrili pravo na radni staž, te zdravstveno osiguranje”, kaže Suljagić.

Među značajnijim preporukama revizora je i ona koja ukazuje na potrebu ozbiljnijeg sačinjavanja Popisa imovina.

“Smatramo da je neophodno puno odgovornije i temeljitije sačiniti sam Popis imovine kojom raspolažu ustanove i institucije, odnosno uopšte Distrikt, a ne da se Popis sačinjava samo forme radi, pa ni u ovom segmentu nemamo realno prikazano stanje”, istakao je glavni revizor Nekir Suljagić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime