spot_img
spot_img

Kanalizacija u Donjem Breziku do kraja godine

spot_img
spot_img

Radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Donjem Breziku intenzivirani su u posljednja dva mjeseca. Završetak radova i postavka kolektora otpadnih voda očekuje se do kraja godine.

To je za Radio Brčko potvrdio Jovica Savić, predsjednik MZ Donji Brezik ističući da se radi odvodnja u dužini od 2.750 metara, vrijedna blizu 370.000 maraka, a kojom je obuhvaćen centralni i dio naselja uz Bijeljinsku cestu. Ostatak mjesne zajednice nije obuhvaćen ovim projektom, dijelom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, a dijelom i zbog nedostatka novca.

„Za trajno rješavanje ovog pitanja cijelom naselju potrebno je još milion maraka. Tu je i regulacija korita rječice Blizne za koju je osigurano 500.000 maraka, koliko je još potrebno za trajno rješavanje ekoloških problema u cijeloj mjesnoj zajednici ugroženoj od fekalnih voda“, naveo je Savić.

U Donjem Breziku stanovnici takođe vode bitku s vodom, posebno u ljetnjem periodu. Trenutno je aktivno pet arteraca. Savić najavljuje da će, najkasnije za tri mjeseca, i ovo pitanje prema postojećem projektu biti riješeno priključivanjem na glavni cjevovod gradske vode.

On je ponovno ukazao i na postojanje deponije smeća koja, i pored petnaestogodišnjih napora iz ovog naselja s oko 7.000 stanovnika, još uvijek nije izmještena.

„Dobili smo milion maraka za sanaciju deponije, ali mi tražimo njeno izmiještanje jer nijedan grad na svijetu nema deponiju uz rijeku“, poručio je Savić.

Takođe, podsjetio je na mlade, kojim se ovdje ništa ne nudi.

Prijedlozi predstavnicima vlasti su išli ka izgradnji Doma kulture gdje bi se okupljali i građani susjednih mjesnih zajednica. Prostorije zgrade mjesne zajednice, čiju je rekonstrukciju pomogao UNDP, zasada su jedino takvo mjesto za druženje i kulturno-zabavno djelovanje.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img