spot_img

Kakva je sudbina Gradskih bazena u Brčkom?

Published:

BDC televizija došla je u posjed dopisa koji je upućen gradonačelniku Brčko distrikta u kojem zakupac Gradskih bazena D.O.O. Proleter obavještava prvog čovjeka Distrikta o stanju u kome se nalaze bazeni. Dopis donosimo u cijelosti:

“Ugovorom o zakupu objekta Rekreacioni centar “Ficibajer” Gradski bazeni Brčko koji je zaključen 29.04.2013. godine na period od 10 godina obavezan je zakupac, pored ostalog, da plaća mjesečnu zakupninu, održava objekat čistim, održava bazene u upotrebnoj funkciji u cijeloj sezoni kupanja i dr. Pored toga zakupac je bio u obavezi (član5. stav 1. tačka b) da radi dovođenja objekta u funkcionalno stanje prethodno izvrši neophodne građevinsko-zanatske i elektro radove, kao i nabavku mašinskih instalacija i opreme. Sve te radove izvršio je zakupac i organizovao kupališnu sezonu u ljeto 2013. godine kao i 2014, 2015. i 2016. godine, što je neosporno.

Kako se radi o objektu Gradski bazeni koji je izgrađen prije više od 35 godina, objekat je uveliko propao i potrebno ga je pored tekućeg održavanja i investiciono zanoviti i rekonstruisati.

Zakupac je o problemu dostrajalosti objekta bazena obavještavao zakupodavca u više navrata, tako da je zakupodavac formirao stručnu komisiju koja je identifikovala sve nedostatke i bio spreman riješiti te investicione radove, međutim uvijek su postojali nekakvi problemi. Jednom je to bio nedostatak sredstava, jednom nije bio usvojen budžet, jednom Pravobranilaštvo nije dalo saglasnost na pripremljeni Aneks na ugovor itd.

Zakupac se pismeno obraćao zakupodavcu i dana 15.04.2016. godine u kome je naveo da je za investiciono održavanje objekta do tada potrošio više od 200.000,00 KM i to je dokumentovao materijalnom dokumentacijom.

Kancelarija za upravljanje javnom imovinom je sačinila predračun potrebnih sredstava za izmjenu dotrajale keramike. Procjena je bila da bi ti radovi trebali za 2016. godinu iznositi 55.000,00 KM. I opet nije bilo sredstava.

Zakupac je svojim pismom od 27.05.2016. godine predložio da on sam, svojim sredstvima, sanira Gradske bazene, uz nadzor zakupodavca, s tim da mu se uložena sredstva kompenziraju sa zakupninama ili na drugi način. I taj zahtjev nije prihvaćen, te je zakupac, da bi spasio kupališnu 2016. sezonu, kao prelazno rješenje nabavio itisone koji su prekrili dotrajalu keramiku.

Kako do danas nije nađeno rješenje kako i iz kojih sredstava da se objekti Gradskih bazena saniraju, te kako u ovakvom stanju nisu pogodni da se u njima organizuje kupališna sezona za 2017. godinu, obavještavamo Vas da se u Gradskim bazenima “Ficibajer” Brčko neće moći organizovati kupališna sezona u ovoj godini.”

 

 

 

(BDC televizija)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img