Kako najlakše do posla u Njemačkoj?

Sve veći broj građana BiH odlučuje se da sreću potraži preko granice. Najčešći izbor je Njemačka, zbog boljeg standarda, sigurnih poslova i uređenog društva, a najtraženiji su medicinski radnici. Ipak, mnogi građani, iako imaju volju, nisu sigurni odakle da počnu. Zato vam danas predstavljamo sjajan način da nađete sigurno zaposlenje u Njemačkoj, bez rizika.

Prvi problem za većinu predstavlja nepoznavanje jezika. Čak ni znanje njemačkog na nivou B1 ne garantuje vam dobar posao, jer strani državljani koji žele da rade kao medicinski radnici u Njemačkoj nakon određenog vremena moraju polagati nivo B2, a uz njega i stručni ispit, te da nostrifikuju diplomu. Mnogi ne uspiju u tome, jer je vremena za pripremu malo, a ispiti nisu nimalo laki.

- Reklama -

Veliki broj radnika iz BiH odluči da u Njemačku ode sa nivoom B1, i to je razumljivo – vjeruju da će tamo, okruženi njemačkim jezikom i sami lakše usavršiti svoje znanje. Ipak, dosadašnje iskustvo pokazalo je da je ovo greška, jer čovjek prosto nema vremena da uči, da se jeziku posveti onoliko koliko bi trebalo.

Zbog toga, mnogi naši radnici u Njemačkoj ostaju na pozicijama pomoćnog radnika, što znači i manju platu i lošije radno vrijeme. S druge strane, kada u Njemačku dođete sa nivoom B2, odmah dobijate mogućnost nostrifikacije diplome i polaganja stručnog ispita, što je svakako mnogo lakše postići.

Uz to, drugi najčešći problem jeste sam posao. Kako ga pronaći? Kako vjerovati mnogobrojnim agencijama koje obećavaju posao i dobru zaradu? Kako se snaći prvih nekoliko dana, nedelja, mjeseci?

Upravo ove probleme rješava novi kurs koji uskoro počinje u Brčkom. Radi se o jedinstvenoj prilici da naučite jezik, položite B2 nivo, te otputujete u Njemačku gdje vas već čeka posao u struci, zagarantovan i siguran, preko provjerenih agencija i poslodavaca.

Najbolje od svega – kurs i usluge agencije plaćate tek kada dobijete posao koji želite! Dakle, ne rizikujete ništa, plaćanje vršite tek kada već budete vidjeli plodove svog rada.

Radi se o novom programu Centra za strane jezike SEAL u Brčkom, a prijave su već u toku.

SEAL stipendira polaznike kursa, te preko provjerenih agencija i poslodavaca pronalazi posao u struci. Stipendiraju se studenti koji već imaju položen A2 ili B1 nivo. Ostali uslovi su prilično jednostavni. Na prvom mjestu, polaznici moraju imati završen srednju medicinsku školu – opšti, ginekološko-akušerski ili pedijatrijski smjer. Drugi uslov su tri godine iskustva rada u bolnici.

Ovdje valja napomenuti da se iskustvo u radu u bolnici cijeni daleko više od rada u domu zdravlja. Svakako, stipendije su ponuđene i za studente koji imaju B1 nivo i ne žele pokušati sa B2, kao i one koji imaju iskustvo rada u domu zdravlja, ali dosadašnje iskustvo pokazuje da u Njemačkoj najbolje prolaze oni koji su radili u bolnicama.

Ukratko, ako želite da odete u Njemačku, ali problem vam predstavlja jezik, ovo je sjajna prilika za vas. Naučite jezik, dobijete posao, odete u Njemačku, a kurs jezika zahvaljujući kome ste posao dobili platite tek tada!

Prijave su već otvorene, a broj mjesta je ograničen. Sve informacije možete dobiti fejsbuk stranici SEAL Brčko – Centar za strane jezike ili putem telefona 065/700-042.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime