Kako je zapravo Dana, pas kome su odsječene šape?

Nakon što su mediji u nedelju objavili informaciju o psu koji je u Brčkom pronađen sa odsječenim šapama i ušima, pojavljuju se mnoge protivrječne informacije. Zato smo odlučili da zavirimo u poznato mjesto okupljanja ljubitelja životinja, grupu “Šapa Brčko” i tu iz prve ruke saznamo informacije o hrabrom psu koji je dobio ime Dana.

Prije svega, redakcija portala nula49.com duguje izvinjenje čitaocima. Naime, ranije danas prenijeli smo informacije koje su se pokazale netačnim. Tu vijest, uz napomenu da se radi o neistini, možete pogledati – OVDJE. Naš cilj je prije svega tačnost, te ćemo se truditi da se slične greške ne ponove.

- Reklama -

Prva ispravka tiče se Danine trenutne lokacije. Suprotno pisanju medija, dana nije u Beogradu, već u Sloveniji.

Što se njenog stanja tiče – povrede su nastale prije nekoliko mjeseci, možda čak i prije pola godine. Mišići su jako atrofirali i biće potrebno mnogo rada sa Danom da bi se vratili u funkciju. Zato je sigurno da će oporavak trajati duži period vremena.

Najavljena je amputacija tkiva koje mora biti sanirano i zaštićeno da je ne boli. Urađeni su svi pregledi i Dana je prilično zdrava, što se tiče vitalnih organa. Krvna slika nije baš najbolja, anemična je, ali će se to popraviti ispravnom njegom.

Jako se boji ljudi, očigledno je da ima traume. Ako se ne vrate funkcije mišića, veterinari koji o njoj brinu ne vjeruju da će Dana moći hodati sa protezama, ali je svakako sasvim sposobna da nastavi živjeti i sa hendikepom.

Postoji sumnja da su povrede nastale od kosilice ili kombajna i veterinaru su već viđali slične slučajeve. Dakle, postoji mogućnost da Dani noge nisu namjerno odsječene, mada se to ne može reći sa sigurnošću.

Uši svakako jesu odsječene namjerno, ali su odvojene povrede.

Nakon operacija, Dana na klinici može ostati sedam do deset dana, a zatim će biti poslata na kućno liječenje uz redovne kontrole koje će odrediti šta treba dalje činiti.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime