Kako je jedan zalogaj doveo Kragujevčane u Brčko

Putovati par stotina kilometara ili par stotina godina unazad može se i uz pomoć samo jednog zalogaja kolača.

A tek ako je žena što je kolač pravila voljna da govori o njegovoj istoriji i otkrije recept, onda degustator ima i turističkog vodiča.

Ovakvo putovanje Kragujevčani su nedavno sebi mogli da priušte kada je Udruženje žena Bošnjakinja iz Brčkog, u centar Šumadije donelo pitu za jabukovim pekmezom, havlapitu, hurmašicu, ružice sa orasima, kadaif.

Ove žene došle su u centar Šumadije prvi put, na Sajam turizma. Iako malo skrajnute u sajamskoj hali, izazvale su veliko interesovanje Šumadinaca, posebno jer su rado odgovarale na pitanja i nesebično delile recepte.

– U pitanju su kolači koji su i mnogima u Brčkom malo kada na stolu, jer su pravljeni po receptima starim bar stotinak godina. I kod nas mlađe domaćice spremaju zapadnjačke kolače, nešto za šta treba manje vremena, kaže za Telegraf– predsednica udruženja, Munevera Kaloper.

I put u prošlost Brčkog može da počne. Prvi vodič je Milanka Čaber. Putuje se pitom sa jabukovim pekmezom koji uopšte nije pekmez na kakav smo navikli.

– Sam kolač nije teško napraviti, koliko taj pekmez. Jabuke se samelju i na posebnoj mašini iscede, pa se taj sok kuva satima, do zgušnjavanja i bez dodavanja šećera. Nekada nije bilo mašina, pa su žene sok dobijale višesatnim tucanjem jabuka maljevima. Sada je lakše. Postoji pekmez od tri vrste jabuka – slatke, kisele i divlje jabuke.

– Ovaj pekmez koristi se i za poboljšanje krve slike jer nema šećera. Koriste ga posebno dojilje. Sam kolač se sprema koristeći se kao merom – šoljom. U kolač idu brašno, voda, ulje, šećer i soda bikarbona. Može se dodati mleko, a može biti i postan kolač. Kada se ispečeni kolač izvadi iz rerne, naliva se kilogramom pekmeza, da dobro upije – objašnjava Milanka.

Jedna od Šumadinki, koja je slušala Milanku, kaže da je iz Bosne naručivala ovaj džem bez šećera i da zna za njegovu lekovitost.

Nezira Zahirović dala je recept za havlapitu sa pekmezom. Pravi se tako što se u ključalu vodu dodaje pekmez, šećer, malo ulja i brašno, uz stalno mešanje.

Kada se masa zgusne, u nju se doda malo maslaca, razvuče u pleh i zapeče u rerni desetak minuta.

– Preko havlapite stavlja se opet malo pekmeza i kajmaka, pa se bogato pospe orasima – objašnjava Nezira.

Pita sa jabukovim pekmezom se topi u ustima i može biti kobna za neumerene. havlapita sa pekmezom je blagog ukusa jabuke, nalik je na nešto gušći puding
prekriven orasima i voleće je oni koji ne cene previše slatke kolače. Hurmašica sa pekmezom je sladak kolač i ima blagi ukus karamela.

Ružice sa orasima su nalik piti koja nije servirana , već svako malo parče stoji uspravno. Vidi se jasno svaka tanka kora od koje su sačinjene, pa se čini da je kolač hrskav. U ustima, on se topi kao bombona, jer je u tepsiji uronjen u preliv.

Udruženje Bošnjakinja Kragujevčanima je predstavilo i tradicionalnu sirnicu, zeljanicu i burek.

– Žao mi je samo što smo u Kragujevcu mogle da budemo samo jedan dan sajma, ali važno je da smo probile led. Drago mi je što Šumadince zanima naša stara kuhinja- kaže predsednica udruženja, Munevera Kaloper.

Žene iz Udruženja Bošnjakinja do sada su izdale dve knjige recepata, prikupljenih od majki i baka. Kažu da je odlika svih ovih recepata u isto vreme odlika bosanske kuhine – sprema se bez žurbe. Više sati.

Cilj udruženja Bošnjakinja koje postoji 25 godina je očuvanje tradicije bošnjačkog naroda, kuhinje i ručnih radova. Sve to predstavljaju na putovanjima po zemljama Balkana i pola Evrope. Ove žene takođe se bave i humanitarnim radom, pomažu deci bez roditelja…

 

 

 

(telegraf.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime