spot_img
spot_img

Како је Алија Изетбеговић због Брчког хвалио Милорада Додика: “Коначно нормалан Србин…”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На данашњи дан, 19. октобра 2003. умро је Алија Изетбеговић, први предсједник Предсједништва Републике Босне и Херцеговине.

Алија Изетбеговић рођен је 8. аугуста 1925. године у Шамцу. Припадао угледној беговској породици која је живјела у Београду, а која се још 1868. године преселила у Шамац. Већ у другој години Изетбеговићевог живота, његов отац Мустафа, који се бавио трговином и банкарством, одлучио се на селидбу у Сарајево. У Сарајеву је завршио основну школу и гимназију.

Изетбеговић је аутор већег броја публицистичких радова и студија, те књига “Ислам између истока и запада”, “Проблеми исламског препорода” и “Исламска декларација”.

Присталице СДА странке радо се сјећају времена док је на њеном челу био Алија Изетбеговић, а који је у једном интервјуу посебно нахвалио Милорада Додика, тадашњег премијера Републике Српске.

Коментаришући дешавања у марту 1999. након арбитражне одлуке за Брчко, тада предсједавајући Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић похвалио је понашање Милорада Додика тврдећи да се напокон након седам година појавио нормалан Србин по његовој мјери.

“Додиков наступ нема пуно везе са арбитражном одлуком, јер нити је Додик на претресу понудио неке озбиљне правне аргументе, нити су његови аргументи имали неку улогу. Додик је најавио оставку ако Брчко не остане у Републици Српској, али након саопштавања одлуке ипак је није поднио.

Нико није ни очекивао да он то обећање испуни и поднесе оставку. Додикови медијски наступи су запажени јер се коначно на политичкој сцени појавио нормалан Србин. Наравно да има много нормалних Срба међу обичним народом, али у политици су веома ријетки”, рекао је тада Изетбеговић медијима.

Осим што је отворено хвалио Додика и подржавао његову тадашњу политику, Алија је јавно позивао грађане Републике Српске да на изборима гласају за Милорада Додика и његове социјалдемократе.

 

 

 

(mondo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img