spot_img
spot_img

Како ће наредне четири године изгледати Скупштина Брчко дистрикта?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Званичних резултата избора на подручју Брчко дистрикта још увијек нема, али судећи по подацима који су доступни политичким партијама, већ је прилично јасно ко ће наредне четири године сједити у скупштинским клупама.

 

 

Судећи по подацима изборних штабова странака Брчко дистрикта, побједници ових избора су СНСД-ДЕМОС, СДА и ХДЗ.

Када је у питању српско бирачко тијело, Савез независних социјалдемократа у коалицији са Демократским савезом, са четири мандата, све су прилике, остаје најјача странка на подручју Брчко дистрикта.

Са нешто мањим бројем гласова, али са истим бројем руку у Скупштини је Социјалистичка партија.

Након њих, слиједе Уједињена Српска са два мандата, затим Партија демократског прогреса и Демократски народни савез са по једним.

Ни у бирачком тијелу Бошњака нема значајних промјена, а Странка демократске акције утврдила је позицију у Скупштини са 5 мандата.

Иза њих слиједе Савез за бољз будућност и Народ и правда са по два мандата, те Савез за БиХ и Социјалдемократска партија са по једним мандатом.

Најубједљивија побједа ипак је забиљежена у редовима Хрвата – 3 мандата за Хрватску демократску заједницу БиХ и један, за сада упитан, за Хрватску сељачку странку.

Националне мањине у овом мандату Скупштине представљаће Недељко Станковић и Алија Дењагић.

Свакако вриједи напоменути да су ово још увијек прелиминарни извјештаји, те су могуће извјесне промјене, али несумњиво је да график који видите даје оквирну слику снага у новом сазиву Скупштине Брчко дистрикта.

Пажљивији читаоци примјетиће да у приказу сазива недостају два мјеста, а о њима тек треба да одлуче непребројани гласови.

Незваничне информације за сада говоре да је брчанска Српска демократска странка најближа једном мандату, док би други могао освојити ПДП. Постоји и могућност још једног мандата за СБиХ, науштрб ХСС-а, који би тако остао без посланика у Скупштини.

Допуна вијести – 16:13

График је допуњен са новопристиглим подацима, према којима један сигуран мандат има и Српска демократска странка Брчко.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img