Kako će naredne četiri godine izgledati Skupština Brčko distrikta?

Zvaničnih rezultata izbora na području Brčko distrikta još uvijek nema, ali sudeći po podacima koji su dostupni političkim partijama, već je prilično jasno ko će naredne četiri godine sjediti u skupštinskim klupama.

 

 

Sudeći po podacima izbornih štabova stranaka Brčko distrikta, pobjednici ovih izbora su SNSD-DEMOS, SDA i HDZ.

Kada je u pitanju srpsko biračko tijelo, Savez nezavisnih socijaldemokrata u koaliciji sa Demokratskim savezom, sa četiri mandata, sve su prilike, ostaje najjača stranka na području Brčko distrikta.

Sa nešto manjim brojem glasova, ali sa istim brojem ruku u Skupštini je Socijalistička partija.

Nakon njih, slijede Ujedinjena Srpska sa dva mandata, zatim Partija demokratskog progresa i Demokratski narodni savez sa po jednim.

Ni u biračkom tijelu Bošnjaka nema značajnih promjena, a Stranka demokratske akcije utvrdila je poziciju u Skupštini sa 5 mandata.

Iza njih slijede Savez za boljz budućnost i Narod i pravda sa po dva mandata, te Savez za BiH i Socijaldemokratska partija sa po jednim mandatom.

Najubjedljivija pobjeda ipak je zabilježena u redovima Hrvata – 3 mandata za Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i jedan, za sada upitan, za Hrvatsku seljačku stranku.

Nacionalne manjine u ovom mandatu Skupštine predstavljaće Nedeljko Stanković i Alija Denjagić.

Svakako vrijedi napomenuti da su ovo još uvijek preliminarni izvještaji, te su moguće izvjesne promjene, ali nesumnjivo je da grafik koji vidite daje okvirnu sliku snaga u novom sazivu Skupštine Brčko distrikta.

Pažljiviji čitaoci primjetiće da u prikazu saziva nedostaju dva mjesta, a o njima tek treba da odluče neprebrojani glasovi.

Nezvanične informacije za sada govore da je brčanska Srpska demokratska stranka najbliža jednom mandatu, dok bi drugi mogao osvojiti PDP. Postoji i mogućnost još jednog mandata za SBiH, nauštrb HSS-a, koji bi tako ostao bez poslanika u Skupštini.

Dopuna vijesti – 16:13

Grafik je dopunjen sa novopristiglim podacima, prema kojima jedan siguran mandat ima i Srpska demokratska stranka Brčko.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime