spot_img
spot_img

Кадрић: Сигурносна ситуација задовољавајућа, ово је град истинског суживота

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Оно што могу сигурно потврдити јесте да је сигурносна ситуација у Брчком апсолутно иста као и прије, а то је задовољавајућа, поручио је градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић, јавља Anadolu Agency (АА).

Демантовао је наводе који су се појавили на друштвеним мрежама да су у Брчком забиљежени било какви сукоби, односно да је дошло до међунационалних сукоба.

“Ништа се неуобичајено не догађа у односу на догађања претходних година. Контекст је другачији и перцепција људи о догађајима сада у односу на исте или сличне догађаје од прије годину или двије је креирана због укупне политичке атмосфере у Босни и Херцеговини и свих потеза који се вуку, који евидентно и полако воде ка некој безизлазној ситуацији. Зато је пажња људи више усмјерена на ситне догађаје, да се од њих прави нешто што је велико. Оно што могу сигурно потврдити јесте да је сигурносна ситуација у Брчком апсолутно иста као и прије, а то је задовољавајућа”, истакао је за АА Кадрић.

Како је казао, имају врло професионалну, добро организовану, отпорну на све вањске утицаје – полицију Брчко дистрикта која расвјетљава све те догађаје, појединачне.

“Ради се о неким навијачким групама, радикалним групама, некима који и нису из Брчко дистрикта попут ове групе из Лончара, која је препозната и у сигурносном сектору да је као нека врста пријетњи и опасности. Али ништа неуобичајено се не дешава. Истина, извјесно је присуство благог страха и честих упита шта се дешава само због чињенице да се Брчко генерално чешће спомиње као локација на којој може доћи до евентуалних неких инцидената, сукоба…И ту генерира неки осјећај несигурности који није у складу са опћим стањем у заједници”, нагласио је Кадрић.

Поручио је да је Брчко град истинског суживота.

“Вјероватно по највише подсјећа и асоцира и у практичном смислу на Босну и Херцеговину из времена када су људи, а данас је тако у Брчком, имали суштинску равноправност у сваком смислу. Да имају могућност да испољавају све своје идентитарне засебности, без да му ико оспорава било шта”, изјавио је Кадрић.

Како је казао, немогуће је примијетити и није тачно уколико неко каже да је обесправљен и да му се ускраћују нека права.

“Наравно, политичких претензија сигурно да има, ван Брчког, одређених емоција спрам везаности једних више за Босну и Херцеговину, других више за РС, то је присутно. Али због статуса какав јест, због квалитета живота, оног што институције Дистрикта нуде грађанима, сви су приврженији институцијама Дистрикта. Свих година буде одређених провокација у смислу неких графита, једни другима прекрече графите, ураде се неки графити, буде и сукоба навијачких скупина, али полиција се увијек с тим успјешно носила. То сада има другу конотацију. Дакле, поприма неке друге димензије. Мислим да се у овом тренутку с тим успјешно носимо”, поручио је Кадрић.

Како је истакао, уколико се примијети нешто што води ка нечему што је неизвјесност за грађане Дистрикта, први ће реаговати.

“Али не треба стварати атмосферу да је овдје неко буре барута које ће експлодирати сутра, није. Имам одговорност због људи, дјеце, стараца, немоћних, слабих, да покажемо се одговорнима и да имамо сви једнак приступ. Замолио бих да сви будемо разборити, да дајемо објективне изјаве или поруке које иду у правцу стабилизације”, рекао је Кадрић.

Мишљења је да “стање у Босни и Херцеговини није нормално и сви то виде”.

“Али не требамо својим изјавама, па и медији који су жељни сензације, да доприносе томе, да дође до неког сукоба како би побољшали своју гледаност. Не смијемо то дозволити. Имамо велику одговорност, посебно у оваквим срединама као што је Брчко. Мени је јако важно да будем градоначелник Бошњака, Срба, Хрвата и осталих. Уколико у неком тренутку, не до Бог, примијетим да иде у кривом смјеру па наравно да ћу први обзнанити да се то догађа јер нећу понављати грешке из неких ранијих времена. Али, у овом тренутку тога нема и ако Бог да неће ни бити”, додао је Кадрић.

 

 

 

(AA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img