Kadrić podržao aktivnosti u projektu „Sjećanje na Aleksu Mikića“

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić održao je, zajedno sa šefom Odjeljenja za javni registar Tomom Obrenovićem i šefom Službe za arhiv Ćazimom Suljevićem, sastanak sa predstavnicima Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ te brčanskim preduzetnikom Draganom Pajićem povodom pripremanja izložbe pod nazivom „Sjećanje na Aleksu Mikića“.

Prisutni su se podsjetili da je Aleksa Mikić rođen u selu Bukvik kod Brčkog, bio jugoslovenski književnik, autor mnogobrojnih knjiga za djecu, dugogodišnji novinar lista „Oslobođenje“ Sarajevo, glavni urednik listova za djecu „Male novine“ i „Vesela sveska“ te dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 1957. godinu te da je neophodno dati počast Mikiću kao važnoj brčanskoj ličnosti iz svijeta književnosti. Suljević je istakao da je Služba za arhiv prikupila vrijednu arhivsku građu koja svjedoči o bogatom stvaralaštvu ovog pisca.

Gradonačelnik Kadrić iskoristio je priliku da se zahvali prisutnima za njihov doprinos u ovoj aktivnosti te je kazao da će podržati organizovanje izložbe kao primjer očuvanja vrijedne istorijske i kulturne baštine Brčkog i okoline.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime