spot_img
spot_img

Кадрић одговорио Апелационом суду: Написано да би се написало

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након 15 дана новинарског инсистирања, иначе уопште не би реаговали, Апелациони суд Брчко дистрикта БиХ се огласио изнуђеним саопштењем као реакцију на прес којим сам проблематизовао двије пресуде Суда.

Овим ријечима почиње одговор градоначелника Брчко дистрикта Еседа Кадрића на данашње саопштење Апелационог суда Брчко дистрикта.

“Осим непотребног теоријског “подучавања” на основу којих правних аката Суд постоји и ради и да још од Монтескјеа власт се дијели на законодавну, извршну и судску као и како се и у којој процедури судске одлуке могу преиспитивати, ништа од контрааргументације нису навели, очито и немају”, каже Кадрић.

“Све наведено је и написано само да би се “нерадо” нешто написало, јер је један новинар био упоран. Нити једном ријечју не негирају изнесене податке и исказане сумње које наведене пресуде чине “неочекиваним”, већ податке које сам изнио називају неуравнотеженим и неодговорним критичким коментарима и притиском на Суд”, додаје се у коментару градоначелника.

“Значи, то да је троје судија преиначило двије пресуде четворо судија, а преиначену пресуду израдио судија извјестилац “приправник” и да се ретроактивно досуђују накнаде упосленицима Канцеларије за правну помоћ за период када није постојао законски основ за то и све пратеће примједбе које су ове пресуде учиниле “неочекиваним” су за Суд притисак и неуравнотежени коментари”, стоји у коментару.

“Врхунац реаговања је нуђење јавности да чита образложења пресуда, што је очит израз потцјењивања јавности”, тврди Кадрић.

“Подсјећам Суд да су, по Дистрикт, многе пресуде биле неповољне на које нисмо реаговали јер их нису пратиле оволике контраверзе за које Полиција већ води истрагу. Такође, судске пресуде се преиспитују правним лијековима, а самим тиме што су предмети ријешени по ревизији, Дистрикт нема могућност правног лијека, што је вама итекако познато”, додаје у свом коментару градоначелник Дистрикта.

“Стога, према својим статутарним и законским обавезама заштите интереса Дистрикта и права јавности на информисаност о раду, како законодавне и извршне тако и судске власти, наставићу извјештавати јавност”, стоји у коментару.

“Јер, Монтескје каже и да се тродиобна власт међусобно мора надзирати и ограничавати у дјеловању, како ни једна од њих не би злоупотријебила власт на штету слободе и правне сигурности грађана” додаје Кадрић.

“Можда први наредни коментар буде шта је све пратило десетине изгубљених спорова по тужбама упосленика Одјела за образовање, почев од прве тужбе која је постала правоснажна јуна 2013. године”, закључује се у коментару.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img