Kadrić odgovorio Apelacionom sudu: Napisano da bi se napisalo

Nakon 15 dana novinarskog insistiranja, inače uopšte ne bi reagovali, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH se oglasio iznuđenim saopštenjem kao reakciju na pres kojim sam problematizovao dvije presude Suda.

Ovim riječima počinje odgovor gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića na današnje saopštenje Apelacionog suda Brčko distrikta.

- Reklama -

“Osim nepotrebnog teorijskog “podučavanja” na osnovu kojih pravnih akata Sud postoji i radi i da još od Monteskjea vlast se dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku kao i kako se i u kojoj proceduri sudske odluke mogu preispitivati, ništa od kontraargumentacije nisu naveli, očito i nemaju”, kaže Kadrić.

“Sve navedeno je i napisano samo da bi se “nerado” nešto napisalo, jer je jedan novinar bio uporan. Niti jednom riječju ne negiraju iznesene podatke i iskazane sumnje koje navedene presude čine “neočekivanim”, već podatke koje sam iznio nazivaju neuravnoteženim i neodgovornim kritičkim komentarima i pritiskom na Sud”, dodaje se u komentaru gradonačelnika.

“Znači, to da je troje sudija preinačilo dvije presude četvoro sudija, a preinačenu presudu izradio sudija izvjestilac “pripravnik” i da se retroaktivno dosuđuju naknade uposlenicima Kancelarije za pravnu pomoć za period kada nije postojao zakonski osnov za to i sve prateće primjedbe koje su ove presude učinile “neočekivanim” su za Sud pritisak i neuravnoteženi komentari”, stoji u komentaru.

“Vrhunac reagovanja je nuđenje javnosti da čita obrazloženja presuda, što je očit izraz potcjenjivanja javnosti”, tvrdi Kadrić.

“Podsjećam Sud da su, po Distrikt, mnoge presude bile nepovoljne na koje nismo reagovali jer ih nisu pratile ovolike kontraverze za koje Policija već vodi istragu. Takođe, sudske presude se preispituju pravnim lijekovima, a samim time što su predmeti riješeni po reviziji, Distrikt nema mogućnost pravnog lijeka, što je vama itekako poznato”, dodaje u svom komentaru gradonačelnik Distrikta.

“Stoga, prema svojim statutarnim i zakonskim obavezama zaštite interesa Distrikta i prava javnosti na informisanost o radu, kako zakonodavne i izvršne tako i sudske vlasti, nastaviću izvještavati javnost”, stoji u komentaru.

“Jer, Monteskje kaže i da se trodiobna vlast međusobno mora nadzirati i ograničavati u djelovanju, kako ni jedna od njih ne bi zloupotrijebila vlast na štetu slobode i pravne sigurnosti građana” dodaje Kadrić.

“Možda prvi naredni komentar bude šta je sve pratilo desetine izgubljenih sporova po tužbama uposlenika Odjela za obrazovanje, počev od prve tužbe koja je postala pravosnažna juna 2013. godine”, zaključuje se u komentaru.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime