spot_img
spot_img

Кадрић: Ентитетске коморе не могу блокирати рад институција Дистрикта, адвокати да се врате свом послу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На конференцији за новинаре коју је данас сазвао предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић, најавио је да ће у својству предсједника ове институције покренути поступак оцјене уставности Закона о адвокатској дјелатности у Брчко дистрикту БиХ.

„У складу са законским овлашћењима покренућу оцјену уставности овог закона. Не могу ентитетске адвокатске коморе блокирати рад институција Брчко дистрикта а посебно ћемо анализирати по чему су то у Брчко дистрикту радили адвокати од 2006. године до данас“, рекао је предсједник Кадрић.

Истакао је да су доношењем Налога супервизора сви закони Федерације БиХ и Републике Српске и свих институција које су саставни дио било којег ентитета престали да имају правно дејство на подручју Брчко дистрикта.

„Сада имамо примјену правила ентитетских комора у Брчко дистрикту и то је директно мијешање у правни систем Дистрикта и ја га морам заштити, на то ме као предсједника Скупштине обавезује закон. У овом тренутку је на сцени кршење Налога супервизора за Брчко и врло је упитно на који начин од 2006. године, након његовог доношења, адвокати раде у Брчком“, истакао је Кадрић. Појаснио је да се ентитетски прописи не могу примјењивати у Брчко дистрикту и самим тим ни одлуке ентитетских комора које су основане у складу са ентитетским законима, те да адвокатске коморе ентитета немају правно дејство у Брчко дистрикту. Поручио је да се овим морају водити све правосудне институције у Брчко дистрикту и сви који су задужени за штићење правног поретка у Дистрикту.

Предсједник Скупштине Есед Кадрић рекао је да је ових дана Правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ упутио писмо којим их је подсјетио на обавезе које произлазе из правних аката Дистрикта, а којима је прописано да Правосудна комисија има право да, између осталог, предлаже и законе из области адвокатске дјелатности.

„Правосудна комисија никада није предложила закон о адвокатској дјелатности и ја сам им као предсједник Скупштине указао на ту обавезу“, рекао је Кадрић, истичући да је то у складу са својим надлежностима урадио као предсједник Скупштине који је одговоран за комуникацију парламента са другим институцијама.

На крају је позвао адвокате да се врате свом послу јер би, како је истако, то била најмања штета.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img