Kada ćemo piti kafu: Donosimo vam faze otvaranja privrednih subjekata u Brčko distriktu

Nakon mjesec i po dana borbe sa virusom korona, juče je najavljeno otvaranje pojedinih privrednih subjekata na području Brčko distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta i komandant Kriznog štaba Siniša Milić najavio je da će od 4. maja na području našeg grada raditi trgovine na veliko i malo (osim trgovine odjećom), auto škole/vozačke škole, biblioteka (bez korištenja čitaonica) muzej i galerija i zanatske djelatnosti (ne odnosi se na frizerske salone i druge tretmane za njegu i uljepšavanje tijela).

Milić je takođe istakao da će se se popuštanje mjera odvijati u fazama, odnosno da će u razmaku od 10 do 14 dana biti puštane u rad različite djelatnosti.

Ono što je ostalo nejasno jeste kako će te faze izgledati – kada se možemo nadati povratku u stanje koje smo imali prije proglašenja pandemije?

Informativni portal nula49.com imao je ekskluzivan uvid u Plan mjera za puštanje u rad privrednih subjekata u Brčko distriktu, a danas svojim čitaocima donosimo pregled tih mjera.

Prva faza (4. maj)

Prva faza već je zvanično saopštena – o njoj je juče govorio gradonačelnik Brčko distrikta. Ona predviđa otvaranje trgovinskih djelatnosti na veliko i malo, osim trgovine odjećom, kao i pojedine zanatske djelatnosti.

Detalje prve faze možete vidjeti OVDJE.

Druga faza (14. maj – 18. maj)

Ukoliko se nakon prve faze popuštanja mjera epidemiološka situacija na području našeg grada ne pogorša, uvođenje druge faze očekuje se između 14. i 18. maja.

Ova faza predviđa otvaranje ostatka trgovinskih radnji – dakle, trgovinu odjećom, kao i otvaranje preostalih zanatskih djelatnosti – frizeri i kozmetički saloni, pedikeri…

Takođe, predviđeno je i otvaranje privatnog zdravstvenog sektora, uz procjenu rizika pojedinih tretmana.

U fazi dva radiće i javni gradski prevoz, tržnica Arizona, kao i tržni centri i buvlja pijaca.

Konačno, predviđeno je i otvaranje teretana, fitnes centara i drugih objekata sličnih djelatnosti, uz prethodno donesene pojačane epidemiološke mjere u tim objektima. Mjere će precizirati raspored sprava, termine korištenja, broj osoba koje u objektu mogu boraviti istovremeno, dezinfekciju…

Treća faza (24. maj – 1. jun)

Treća faza slijedi nakon nakon perioda 10-14 dana, ukoliko nakon druge faze ne dođe do pogoršanja situacije.

Ova faza predviđa otvaranje privrednih subjekata koji se bave ugostiteljskom djelatnošću, usluživanjem hrane i pića isključivo na otvorenim površinama (bašte) pod ograničenim uslovima.

U okviru ove faze biće otvoreni i restorani u hotelima u zatvorenom prostoru, ali samo za goste u smještaju.

Takođe, predviđeno je i otvaranje kladionica i kockarnica, ali bez zadržavanja u prostoru.

U fazi tri biće dozvoljeno i okupljanje najviše do 10 osoba na otvorenom prostoru, uz poštovanje mjera fizičkog razmaka, kao i grupni sportovi na otvorenom do 10 osoba.

Treća faza predviđa i otvaranje vjerskih objekata, i to u zatvorenom prostoru, u svrhu obavljanja vjerskih obreda, ali za najviše do deset osoba i na površini ne manjoj od 100 m².

Biće dozvoljen i ispraćaj preminulih najužim članovima porodice plus do 10 osoba.

Konačno, u ovoj fazi očekuje se da će javni zdravstveni sektor raditi u punom kapacitetu.

Najveći rizici

Škole (uključujući i škole stranih jezika), vrtići i dječije igraonice, dnevni boravci djece, svadveni saloni, kino i pozorište, ugostiteljski objekti unutar zatvorenih prostora, u epidemiološkom smislu predstavljaju najviši rizik za prenos vurisa, ističe se u Planu mjera za puštanje u rad privrednih subjekata u Brčko distriktu.

Zato, za otvaranje ovih objekata i konačno popuštanje mjera za sada nema preporuka.

Moguće izmjene

Treba napomenuti da se radi o planu zasnovanom na preporukama zdravstvene struke, ali da je njegova izmjena moguća, u zavisnosti od situacije na terenu.

Takođe, radi se o nezvaničnom dokumentu, pa su njegove izmjene prije konačnog objavljivanja plana i dalje moguće.

Ipak, uzevši u obzir procedure popuštanja mjera u svijetu i regionu, čini se da se konačne mjere neće bitno razlikovati od onih navedenih ovdje.

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime