JZU “Zdravstveni centar Brčko”: Radi se na realizaciji zaključaka Vlade, više ljekara dolazi nego što odlazi

Menadžment JZU “Zdravstvei centar Brčko” održao je danas konferenciju za novinare, na kojoj su o aktuelnim dešavanjima u zdravstvu govorili prim. dr Nihad Šibonjić, direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko” i prim. dr Dušan Stokić, prvi zajmenik direktora i rukovodilac Bolnice.

Šibonjić i Stokić kažu da je na osnovu Zaključka Vlade koji nalaže unapređenje javne zdravstvene zaštite, hitno zasijedalo bolničko Stručno vijeće i sačinilo radni materijal od 59 stavki koji bi trebao poboljšati rad u JZU Brčko.

- Reklama -

Među brojnim novinama u radu Bolnice, istakli su, je i uvođenje ankete u kojoj će pacijenti moći izraziti svoje mišljenje o odnosu medicinskog osoblja, kvalitetu liječenja, hrani…

I Šibonjić i Stokić napomenuli su da, za razliku od ostatka BiH, u Brčko puno više medicinskog osoblja dolazi i traži posao, nego što ih odlazi iz brčanskog javnog zdravstva.

Što se tiče odlaska kadra u penziju, iznesen je podatak da je 2013. godine brčanska zdravstvena ustanova imala dva ljekara na specijalizaciji, dok trenutno iz JZU Brčko 28 ljekara obavlja specijalizaciju, što je ogroman uspjeh.

Dr. Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko kazao je da bi od velike pomoći bilo posjedovanje određenih dokumenata koje je Odjeljenje za zdravstvo bilo dužno davno da donese.

“Da smo imali te dokumente na vrijeme, bile bi vjerovatno, izbjegnute neke od trenutnih neželjenih situacija kao što su nabavka CT aparata, u čiju se nabavku krenulo tek kad je aparat stao”, kazao je Stokić.

On je dodao i da bi postojanje plana razvoja, koje je bilo dužno sačiniti Odjeljenje za zdravstvo, omogućilo praćenje svakog elementa u kompletnom tehničko- informacionom sistemu JZU “Zdravstveni centar” Brčko, a samim tim i bolje funkcionisanje brčanskog javnog zdravstva u cjelini.

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime