JZU „Zdravstveni centar Brčko“ o trenutnom stanju: Uspostavljene tri zone zdravstvenog sistema

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović danas je zajedno s predstavnicima Javne zdrvstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ održao konferenciju za medije na kojoj je predstavljeno trenutno stanje i aktivnosti zdravstvene ustanove vezano za novonastalu situaciju oko korona virusa na području Distrikta.

Pezerović je kazao da je prema jutrošnjim podacima 1.000 lica pod zdravstvenim nadzorom i da trenutno za jedno lice čeka rezultat testa na korona virus.

„Ukupan broj lica od kojih je uzet uzorak je 27 i za 26 imamo podatke. Kao što je poznato dva su pozitivna, a 24 su negativna rezultata i za još jedan rezultat čekamo. U toku je nabavka CT-a, RTG-a, deset respiratora kao i uređaja za testiranje“, kazao je Pezerović.

Direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić kazao je da je JZU „Zdravstveni centar Brčko“ od proglašenja stanja prirodne nesreće prventivno, organizaciono, kadrovski i materijalno usmjeren na što bolji odgovor na situaciju vezano za korona virus.

„Tvrdim da smo organizaciono završili sve pripreme za prijem svih vrsta pacijenata. Sada imamo tri zdravstvena sistema. Oni pacijente koji nemaju nikakvih naznaka i koji nisu sumnjivi na korona virus i dalje liječimo u glavnoj zgradi Bolnice i cilj nam je da u tu zgradu ne uđe virus. Zgrada Plućnog odjeljenja je u potpunosti ispražnjena i u njoj smo planirali intezivnu njegu za smještaj respiratora i liječenja lica koja su dokazano pozitivna na korona virus i trebaju bolničko liječenje. Tehnički smo pripremljeni da možemo istovremeno respiratore priključiti. I imamo i treći dio zdravstvenog sistema, a to je zgrada Ginekologije koju smo ispraznili i koju ćemo koristiti za one koji su sumnjivi na korona virus. Tu imamo oko 50 do 60 kreveta gdje možemo liječiti ove pacijente“, kazao je Šibonjić.

Direktor Bolnice, Dušan Stokić, kazao je da je zgrada Ginekologije morala biti ispražnjena i preseljena.

„Zgrada Ginekologije i zgrada Plućnog odjeljenja su izdvojene zgrade i to je neophodno da imamo da bismo smjestili pacijente. Mi centralnu zgradu Bolnice moramo sačuvati od ulaska virusa i sve naše napore smo usmjerili u tom pravcu. Također, svaka osoba koja uđe u Bolnicu, hitnu ili bilo koje odjeljenje mora da potpiše i odgovori na nekoliko pitanja i to je sažeta epidemiološka anketa. Pored toga, mi vršimo kontrolu i na samom ulazu u zgradu Bolnice. U ovoj borbi protiv ove infekcije moramo imati tri zone i ta prva zona je planirana za pacijente s korona virusom, a to je zgrada Plućnog odjeljenja. Tu smo napravili operacionu salu, imamo intezivnu njegu i obezbijedili smo sve što je neophodno za funkcionisanje. Imaćemo mogućnost za priključenje i dvadeset respiratora“, kazao je Stokić.

Direktor brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić kazao je da je najvažniji cilj da se na osnovu epidemioloških podataka i kliničkih znakova odvoje oni koji su potencijalno opasni.

„To se isto uradili i u Domu zdravlja na način da svi oni pacijenti koji imaju sumnjiv epidemiološki podatak ili simptome koje mogu ukazivati na korona virus tretiraju se u jednom paralelnom dijelu. Formirani su mobilni timovi koji odlaze na adresu i vrše pregled pacijenta i na osnovu tog pregleda dalje vrše postupanje. Ukoliko je potrebno dalje ispitivanje ili liječenje ti pacijenti se pod posebnim režimom, odnosno kroz ovaj izolatorij Bolnice, upućuju na dalje testiranje, tretiranje i dijagnosticiranje. Sve zdravstvene usluge su u ovom trenutku u mogućnosti da se ostvare“, kazao je Đulabić te uputio apel svim građanima da se pridržavaju mjera i da budu strpljivi.

„Apeliram na sve građane, obzirom da nam je funkcioniranje života u ovom trenutku usporeno, pa tako i pružanje zdravstvene zaštite, da budu koliko je moguće strpljiviji, da pokušavaju što je više moguće koristiti telefon prilikom kontaktiranja ili potrebe za nekim uputstvom. Držite socijalnu distancu, pridržajite se mjera higijnsko-epidemiološke zaštite i maksimalno ih koristite“, poručio je Đulabić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime