spot_img
spot_img

JP „Putevi Brčko“ postavilo prve brojače saobraćaja u Distriktu

spot_img
spot_img

U Brčko distriktu BiH prethodne sedmice postavljeni su prvi automatski brojači saobraćaja na četiri ulaza u grad, na lokacijama Gredice, Potočari, Brod i Gorice.

Troškovi postavljanja brojača iznosili su 100.000 KM, pojašnjava zamjenik direktora Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ Jasmin Mešić.

„Brojači saobraćaja nam služe za brojanje vozila u određenom vremenskom intervalu kako bismo imali podatke o opterećenju puta koji će nam kasnije služiti u svrhu izgradnje i rekonstrukcije i održavanja puteva“, objašnjava Mešić.

Mešić dodaje kako će brojači prikupljati i podatke o kategorijama vozila i brzini njihovog kretanja, te da će svi podaci, koje uređaji evidentiraju, biti izravno spremljeni u bazu Preduzeća, tako da se brojanje saobraćaja za navedene lokacije neće morati obavljati ručno, kao što je to ranije bio slučaj.

„Sada ćemo imati te podatke koji će nam poslužiti bar za ove velike dionice, kao što su regionalni putevi, lokalni putevi, ulazi u grad. Imat ćemo osnovu za planiranje budućih procesa“, dodao je Mešić.

On je govorio i o posljedicama nedavnog nevremena koje je pogodilo Distrikt na puteve i signalizaciju, istakavši da na putevima i signalizaciji nije bilo većih oštećenja, osim nekoliko oštećenih saobraćajnih znakova i putokaza.

„To smo sve u okviru redovnog održavanja sanirali odmah poslije tog nevremena, jedan dio JP “Putevi Brčko”, radilo je i Odjeljenje za javnu sigurnost“, kazao je zamjenik direktora Javnog preduzeća „Putevi Brčko“

Od trenutnih aktivnosti Preduzeća, izdvojio je obilježavanje horizontalne signalizacije na parkinzima i pješačkim prelazima u gradu, te iscrtavanje uzdužnih oznaka u ruralnim područjima. Mešić je, također, najavio izgradnju kružnog toka Kuglana u septembru, te saniranje kosina na obilaznici do kraja građevinske sezone.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img