JP Putevi Brčko bilježi porast prihoda od naplate korištenja parking prostora

U odnosu na isti period prošle godine, kada je zbog ograničenja kretanja korištenje usluga parkiranja bilo značajno smanjeno, u četiri mjeseca ove godine JP “Putevi Brčko” zabilježilo je porast prihoda u području naplate korištenja parking prostora u Brčkom.

Analizom postignutih rezultata, zaključno s 31. aprilom, i poređenjem s istim periodom protekle godine, vidljivo je kako je Sektor za parkinge, izdavanje dozvola i saglasnosti Javnog preduzeća „Putevi“, ostvario pozitivne financijske rezultate.

- Reklama -

Rekao je to za Radio Brčko zamjenik direktora „Puteva“, Mato Itrić istakavši kako prihodi u segmentu parkinga ove godine iznose 310.000 maraka, što je za oko 90.000 više nego u četiri mjeseca prošle godine.

U četiri mjeseca ove godine je izdato oko 3.700 dnevnih karata, odnosno četrdesetak dnevno, dok prosjek naplate iznosi 83 posto, čime, prema Itrićevim riječima, nisu zadovoljni.

“Kada su u pitanju naplaćene dnevne karte, prosjek naplate je negdje oko 83%, znači da je od 3.713 izdanih karata plećeno 3.100, dakle 613 dnevnih karata je nenaplaćeno”, kaže Itrić.

Iz “Puteva” poručuju kako su za januar poslali opomene korisnicima usluga parkiranja koji nisu platili uslugu parkiranja, dok za februar i mart mjesec čekaju podatke od nadležnih organa, nakon čega će korisnicima biti ponovno poslate opomene.

Ukoliko korisnici ni nakon toga ne izvrše uplatu, prema Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o komunalnim poslovima pokreće se postupak prinudne naplate kod nadležnog suda. Nedavnim uvođenjem novog postupka utuženja, troškovi neplaćenih dnevnih karata biće povoljniji za korisnike, ističe Itrić.

“Znači neće morati da plaćaju te usluge advokata. Neće biti 250 do 300 KM kao što je bilo ranije, nego će iznositi možda 50 do 60 KM”, rekao je Itrić.

No, naglašava on, oni postupci prinudne naplate parkiranja, koji su zaključno s prošlom godinom predani advokatima na realizaciju, biće izvršeni prema starom načinu naplate.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime