spot_img
spot_img

ЈП “Лука Брчко” за 11 мјесеци остварила приходе око 80 посто

spot_img
spot_img

Финансијски план пословања Јавног предузећа „Лука Брчко“ за ову годину био је око 2 милиона и 200.000 КМ прихода, а његова тренутна реализација износи око 80 посто.

Надлежни очекују да ће стабилизацијом водостаја ријеке Саве и реализацијом већ уговорених послова финансијски план Луке за ову годину ипак бити остварен.

Директор Јавног подузећа „Лука Брчко“ Перица Јосић за Радио Брчко казао је да су тренутни негативни финансијски показатељи у пословању настали због вишемјесечног ниског водостаја Саве и рата у Украјини који је омео претовар значајних количина челика из Русије. Он је навео да је први од четири терминала у Луци, бизнис-претовар са свега 30 посто партиципирао у укупној добити у овој години.

„С друге стране унаточ приликама на које нисмо могли утјецати Лука Брчко је претоварила одређене количине угља и житарица. Оно што је било добро за Луку Брчко у 2022. години је пораст прихода од закупнина“, напоменуо је Јосић.

Говорећи о трећој фази ревитализације Луке Брчко Јосић је напоменуо да она подразумијева реконструкцију пруге и изградњу приступне цесте што тече добром динамиком и ако зима и ове године буде блага извођачи могу наставити са својим радовима. Он је додао да је трећа фаза на терену започела 3.8. ове године, а рок за њен завршетак је 16 мјесеци.

Јосић је рекао да је водостај саве добар, Сава је пловна, те да очекује у наредних 15 дана долазак роба за претовар из Констанце и изнио мишљење да ће финасијски план за ову годину, ипак бити реализиран.

„Јавно подузеће Лука Брчко финансијски је стабилно, све обвезе у дијелу измирења плаћа, доприноса и пословања са нашим коминтетима, редовно се измирују и немамо ни једну једину марку задужења“, закључио је директор Јосић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img