spot_img
spot_img

JP Komunalno: Zaštitite vodovodne instalacije od smrzavanja

spot_img
spot_img

RJ Vodovod i kanalizacija poziva kupce da provjere stanje vodovodnih instalacija u svom domaćinstvu i da blagovremeno izvrše zaštitu internih vodovodnih instalacija za čije održavanje su odgovorni. Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera.

U skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, korisnik je dužan da kućne vodovodne instalacije, vodovodni priključak i vodovodne instalacije u svom domaćinstvu i/ili na imanju održava u funkcionalnom i ispravnom stanju. Korisnik bi trebalo da se brine da unutrašnje vodovodne instalacije budu zaštićene od oštećenja i kvarova i da uvijek budu ispravne, da bi trajno mogle da služe svojoj namjeni.

S tim u vezi, korisnici bi trebalo da pravovremeno preduzmu mjere da se dio spojnog voda i vodomjeri u vodomjernom oknu, kao i instalacije u kući zaštite od smrzavanja. U zgradama sa više stanova, vlasnici stanova su dužni da instalacije u stanu održavaju u ispravnom stanju te da spriječe curenje vode u druge stanove i zajedničke prostorije.

Da se ne bi tokom zime suočili s troškovima koje bi moglo da uzrokuje pucanje smrznute cijevi  internih vodovodnih instalacija ili vodomjera, RJ Vodovod i kanaliazcija JP “Komunalno Brčko” svojim kupcima, ali i svim drugim građanima, daje sljedeće savjete:

  • Provjeriti da li su vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštititi instalacije unutar vodomjernih okana termoizolacionim materijalom,  stiroporom ili staklenom vunom, pa čak i nekom starom dekom. Ukoliko se vodomjeri adekvatno ne zaštite može doći do pucanje stakla na vodomjeru, a često i oštećenja kompletnog vodomjera usljed smrzavanja vode.
  • Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom potrebno je isprazniti, te ispustiti vodu iz slavina u dvorištu. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacija.
  • Interne vodovodne cijevi koje nisu na propisanoj dubini, a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju, isprazniti ili toplinski izolovati
  • U vikendicima i ostalim objektima koji se ne koriste redovno ili u kojima niko ne stanuje, ili ako korisnik odlazi na duži put, zatvoriti ventil iza vodomjera i ispustiti vodu da bi se spriječilo smrzavanje vode.
  • Pronaći ventil iza vodomjera da bi na vrijeme zatvorili dotok vode u slučaju pucanja cijevi i na taj načini može se smanjiti materijalnu šteta.
  • Korisnicima koji primjete da su ostali bez vode savjetujemo da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu te da pokušaju da okrenu ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena.
  • Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju je broj telefona: 0800-505-07

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img