spot_img
spot_img

Јовић: Живимо у друштву у којем је корупција очигледна

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На путу интеграција Босну и Херцеговину највише кочи проблем корупције. На то континуирано указују бројне међународне, али и домаће институције.

Ипак, корупција опстаје. Према истраживању Удружења грађана Демос из Брчког, чак 700 примјера корупције у јавном сектору је очито и на дјелу. Конкретно запошљавање страначким путем. Запошљавање подобних, а не способних, осим неправде, оставља и бројне друге посљедице.

Предсједник Удружења грађана Демос из Брчког Божидар Јовић каже да Удружење већ другу годину активно ради на програму АЦФЦ.

“Има жељу и вољу и резултате да укључи што више грађана и цивилни сектор у борбу против корупције. Нажалост живимо у друштву гдје је корупција свеприсутна и ЦЦИ је препознао тај проблем, одлучио да напише један велики пројекат и усмјери средства у локалне заједнице. Ми смо носиоци једног од тих програма. Са поносом могу да кажем да смо успјели да урадимо добар посао у пројекту Скенирајмо коруцпију. Сад се боримо против корупције која је очигледна, а у питању је пројекат Стоп незаконитом запошљавању у јавном сектору јер у Брчко дистрикту преко 700 људи је тренутно запослено по разноразним уговорима ван радног односа, а уговори ван радног односа не подразумијевају конкурс него директан утицај политике и јавна је тајна да је 90% оних који тренутно раде у систему добило посао преко неке политичке организације.”

Истиче да је то поражавајуће.

“У систем убацујемо подобне, а не способне. Преко 200 наставника који раде са мојом дјецом и туђом дјецом у Брчком су на тај начин дошли. То је катастрофа. Други пар опанака је непоштовање оквирног закона о високом образовању гдје пише да особе са неакредитованог факултета не могу радити у јавним установама, институцијама и предузећима. Таквих имате у образовању, здравству, а огроман број их је у јавној управи. И наш задатак је кроз овај пројекат да идентификујемо, између осталог, и тај проблем. Постоји намјерна опструкција да се не уради квалитетна систематизација радних мјеста за сљедећу годину јер школе тачно знају колика ће потреба за наставним кадром бити. Међутим, из неком разлога, они 200 људи мање убаце у систем.”

“Закон о државној служби ће бити на дневном реду. Имамо интензивне разговоре са супервизором, имали смо неколико изузетно квалитетних састанака са високим функционерима међународне заједнице, амбасадорима, и сви су нам дали максималну подршку. Закон о државној служби се мора хитно промијенити. Морамо промијенити и Закон о образовању”, закључио је Јовић.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img