spot_img

Još uvijek nisu određene lokacije za nove stočne jame

Published:

- Advertisement -

Nakon što su građani jedne brčanske mjesne zajednice, gdje se do sada nalazila stočna jama, tražili da se ona izmjesti, stručna komisija koju je Vlada Brčko distrikta BiH formirala u oktobru prošle godine, odredila je novih devet mogućih lokacija za alternativno zbrinjavanje animalnog otpada, u koji spadaju i leševi eutanaziranih pasa.

Stevan Radić, šef Pododjeljenja za veterinarstvo brčanske Vlade, istakao je da je komisija od ponuđenih lokacija, nakon njihovog obilaska, izabrala devet lokacija koje zadovoljavaju uslove, odnosno koje ne bi bile štetne za zdravlje ljudi, tlo i okolinu.

“Resorno odjeljenje je kandidovalo tačku dnevnog reda sa predloženim lokacijama. Na kolegiju su te lokacije razmatrane i sada čekamo odluku Vlade”, dodao je Radić.

Podsjećamo da je Željka Tomić, šef Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja u JP “Komunalno Brčko”, izjavila da su kapaciteti u azilu za pse prenatrpani, upravo, zbog nerješavanja ovog problema.

“Od septembra prošle godine nismo mogli provesti niti jednu trijažu u saradnji sa Veterinarskom stanicom koja to radi. Generalno, imamo problem sa psima koji uginu od starosti i bolesti jer takve lešine nemamo gdje da zbrinjavamo. Iz tih razlog ne možemo više ni da prikupljamo pse. Veterinarska stanica, od septembra, nije radila ni eutanaziju pasa. Znam da je komisija sigurno izabrala devet lokacija, po tri lokacije na prostoru svakog od tri naroda”, pojasnila je Tomić.

Radić nije želio precizirati koje su lokacije u pitanju dok Vlada Distrikta ne donese konačnu odluku.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img