Jesu li tužioci zaštitnici interesa distrikta Brčko?

Sve bi se moglo nazvati nonšalancijom. Niko se više odgovorno i sa pažnjom dobrog domaćina ne bavi zaštitom javnog dobra. Čak ni oni koji su za to debelo plaćeni. Svjež primjer stiže iz brčanskog Tužilaštva. Tužilac ne brani interese Distritka.

Predmet se odnosi na GRANT-ovsku podjelu novca. I na spektakularno uhapšenog Ćazima Dačaja. Kao svjedok Tužilaštva pojavio se izvjesni Mehmedalija Brkić.

Tokom istrage utvrđeno je da je odgovoran za zloupotrebu javnog novca. Kako ne bi kad je dobijene grantove dijelio sa Dačajem. I to kao odgovorno lice u čak pet sportskih klubova. Za njihovo “funkcionisanje” dobijao ogromne novce.

Prema optužnici on je u periodu od 2015. do 2020. godine za račun tih pet Udruga dobio 260.000 konvertibilnih maraka. Od tog novca bivšem poslaniku brčanskog parlamenta Dačaju predao je u više navrata 100.500 maraka.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna do 10 godina zatvora. Brkić je za KBS “Lokomotiva”; ŽNK “Centar”; “Shokatan karate DO”; “Tradicionalna karate DO asocijacija”; SD “Pobjednik” pribavio imovinsku korist od 158.770 maraka.

Aferim ti Brkiću, ačkosum Dačaje. A onda se kao zakonski zastupnik interesa distrikta pojavljuje zamjenik javnog tužioca Pavo Radoš. Umjesto da ovog “sportskog radnika”, “pedagoga” i funkcionera vrlo sumnjivog morala optuži u skladu sa propisima, on za njega traži uslovnu kaznu!

Čudo neviđeno.

“Šta bi dr Arsla na ovo rekao da je živ”, pitaju se i dalje u Top listi nadrealista. Tužilac Radoš se pokušava pravnički “ograditi” u cijelom postupku. Dva puta traži pred Sudom uslovnu osudu za Brkića. Neutemeljeno!

Bog te tvoj, kao da je riječ o pridruživanju EU. Toliko tužilac istrajava na tom, pravnici kažu, nezakonitom prijedlogu.

Mijenjaju se sudije. Ne žele da prihvate prijedloge i da učestvuje u nezakonitoj ponudi. Samo Pavo istrajava. Nudi Brkiću uslovnu kaznu?

Ko će braniti interes distrikta Brčko ako ne Vi. gospodine tužioče?

Ko je kriv za ukradenih 100.500 konvertibilnih maraka. Otetih od čestitih odbojkaša i odbojkašica Mladosti i Jedinstva, atletičara, košarkašica, košarkaša… Otetih od socijalno ugroženih. Starih. Nemoćnih. Siromašnih.

Mladih koji zbog ovakve lopovije bezglavo napuštaju ove prostore.

Čiji se interes brani?

Onih koji su ojadili budžet Brčko distrikta BiH, ili čestitih sportista. Srećom da se na “grbaču” rukovodstva Brčko distrikta BiH navalio supervizor Skenlan. Ko zna koliko bi se još GRANT-ova slilo u aparate. Hvala Mu na tome. Spasio nam je obraz.

Ili ono što je od njega ostalo.

 

 

 

(ZJT)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime