spot_img
spot_img

Јесу ли неопходни замјеници директора у свим јавним установама и предузећима Дистрикта?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Дио представника владајућих политичких структура на подручју Дистрикта већ неколико мјесеци интензивно заговара тезу да у свим јавним предузећима и институцијама, треба именовати замјенике директора како не би било изузетака. Тренутно су од тог правила изузете четири установе односно институције, чији су оснивачи Влада, односно Скупштина Дистрикта.

Чињеница да су у неким јавним установама, институцијама и предузећима у Дистрикту различита рјешења кад је најужи менаџмент у питању, јер у неким уз директора егзиститрају и његови замјеници док у другим то није случај.

Синиша Голић, заступник и предсједник брчанске Партије демократског прогреса, те предсједник Комисије за економски развој брчанске Скупштине, истиче да су разлог томе различити закони на основу којих су установе формиране.

„У Брчком егзистира десет установа и предузећа која су формирана по различитим законима. Имамо три јавна предузећа која су формирана по основу два закона. Ријеч је о ЈП Путеви, Комунално и Лука. На основу засебних закона формиран је и Завод за планирање пројектовање и развој, Завод за запошљавање, те Фонд здравственог осигурања. У трећу групу се убрајају правна лица која су формирана према Закону о правним лицима Дистрикта, гдје спадају РНУ Радио Брчко, Завод за запошљавање, Развојно-гарантни фонд и Туристичка организација Брчко“, прије свега акцентира Голић.

Посљедње четири у низу наведених организација и установа (РНУ Радио Брчко, Завод за запошљавање, Развојно-гарантни фонд и Туристичка организација) су без замјеника директора, уз чињеницу да су сва четири директора наведених организација из реда српског народа, питали смо Голића, треба ли због специфичности Дистрикта и ту имати замјенике директора.

„Из нашег угла неспорно је да сва јавна предузећа, треба да превасходно послују на тржишту, да имају већи број запослених и располажу великим финансијским средствима. На основу реченог сматрам да ова предузећа, због обима овлаштења и посла којим се баве, требају, односно могу да имају замјенике директора“, акцентира Голић, додајући да није за замјенике директора, односно позиције које се попуњавају само форме ради.

Голић такође истиче да заступа став да између ситуације „свуда и по сваку цијену замјеници директора“ или да замјеника нема ни у једној установи и предузећу, он је за то да их уопште нема.

„Овакав став темељим на тврдњи да ако је већ неко замјеник директора он треба да има и значајан дио и опис послова којима ће се бавити, што је случај у садашњим јавним предузећима. Кад је ријеч о установама које немају замјенике директора треба имати у виду њихове надлежности, могућности и буџете“, апострофира Голић.

Овдје је значано имати у виду механизме, начин и ниво одлучивања правних лица која немају замјенике директора, јер је тај ниво знатно мањи у односу на друге.

„Директор у правном лицу без замјеника је директно одговоран не само Управном одбору, већ и шефу Владиног одјељења посредством којег је формирано наведено правно лице, што практично значи да имају најнижи ниво самосталности у одлучивању. Стога јасно наглашавам да нисам присталица тезе по којој, да би се „задовољила форма“ морају постојати позиције замјеника директора“, каже Голић.

Отвореност за сваку врсту разговора у Дистрикту, свијестан је тога и Голић, мора увјек да постоји.

„Ми јесмо за разговоре. Но уколико разговарамо само аргументима онда мислим да моје тврдње стоје, тим прије што су предсједници Управних одбора увијек из другог народа, у односу на директора, а то је једна врста врло квалитетне заштите афирмативних гласова и ставова припадника било ког од већинских народа у Дистрикту“, закључио је први човјек брчанског ПДП-а и предсједник Комисије за економски развој Скупштине Дистрикта Синиша Голић.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img