spot_img
spot_img

Једнократна помоћ пензионерима за десетак дана

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У наставку 27. редовне сједнице Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је Приједлог одлуке о одобравању програма утрошка средстава – једнократна новчана помоћ за пензионере за 2017. годину. За ове намјене у буџету су обезбијеђена средства у износу од 1 370 000 КМ, а једнократну новчану помоћ добиће 10 650 пензионера.

Лица која имају пензију у висини до 326,17 КМ добиће једнократну новчану помоћ у износу од 150 КМ. Они чија се пензија креће у износу од 326,18 до 434,90 КМ добиће помоћ од 100 КМ, а за пензионере са пензијом од 434,91 до 830,25 исплата ће бити у износи од 50 КМ.

Наташа Стевановић, шефица Пододјељења за социјалну заштиту Одјељења за здравство и остале услуге, рекла је да се исплата може очекивати одмах након спроведене процедуре, у року од 7 до 10 дана, када ће средства бити уплаћена на личне рачуне пензионера. Она је додала да су се на списку нашла сва лица која се налазе на евиденцији Пододјељења за социјалну заштиту за 2017. годину, а која је сачињена од маја до августа, када се врши реевиденција за претходно уписане, тј. евиденција за нове пензионере.

На данашњој сједници усвојен је и План и програм редовног чишћења и прања јавних саобраћајних површина Брчко дистрикта БиХ, Програм одржавања јавних зелених површина за 2018. годину као и Нацрт закона о фискалном регистру.

На приједлог Одјељења за привредни развој, спорт и културу усвојене су Смјернице за израду нацрта закона о пословним зонама у Брчко дистрикту БиХ.

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Перо Гудељевић истакао је да је ријеч о врло важном закону који би требао да обезбиједи економски развој Брчко дистрикта БиХ, привлачење инвеститора као и отварање нових радних мјеста.

“Ова област до сада није била уређена. Имамо Закон о јавној имовини, који у многим сегментима ограничава располагање земљиштем и другим ресурсима које Брчко има због сложених процедура. Људи који желе покренути свој бизнис тешко долазе до остваривања свога циља. Надам се да ћемо брзо усвојити и закон о пословним зонама чиме ће у Брчком бити отворен пут за оснивање слободних зона уколико за то буде постојао интерес. С обзиром на географски положај БиХ и Брчко дистрикта БиХ и да се налазимо на самој граници ЕУ слободне зоне јесу једна од шанси да предузећа из развијених земаља дођу и производе у нашем граду”, закључио је Гудељевић.

На данашњој сједници Владе усвојен је и Програм самозапошљавања на подручју Брчко дистрикта БиХ у 2017. години. За ове намјене из Буџета Брчко дистрикта БиХ за 2017. годину издвојено 500 000 КМ, као и додатних 250 000 КМ које нису реализоване ранијим програмима Завода за запошљавање. Како је истакнуто, у односу на претходне године, извршене су врло мале промјене у самом програму.

“Једна од њих је да програм даје могућност предузећима основаним у години у којој се програм реализује, такозваним стартаповима да могу поднијети захтјев и учествовати у расподјели средстава. Значајна ставка је и то да је максималан износ средстава која се додјељују фирмама са 20 000 КМ смањен на 15 000 КМ, а за стартапове је максимални износ 10 000 КМ. Ова измјена је направљена како би што већи број заинтересованих могао учествовати у програму и започети свој бизнис”, објаснио је Перо Гудељевић.

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img