spot_img

Javnost će preko Vladine veb stranice kreirati propise

Published:

- Advertisement -

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je da je cilj donošenja Odluke o konsultacijama u izradi propisa i drugih akata koju je Vlada donijela na 8.redovnom zasjedanju, unapređenje pravnog okvira za učešće zainteresovane javnosti u njihovom kreiranju.

“Ova odluka ističe obavezu nadležnog organa u Vladi  da prednacrt Zakona  čini vidljivim na veb stranici  i da uputi  javni  poziv  za dostavu komentara na taj prednacrt. Rok za dostavu komentara je 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva  i nijedan Zakon  neće moći da bude kandidovan na sjednici Vlade ukoliko nije prošao ovu proceduru”, rekao je gradonačelnik Milić.

Po njegovim riječima ovakvom postupku podložan je čak i godišnji plan donošenja propisa i akata, koji će takođe biti predstavljen na veb stranici.

On je ukazao da ovoj obavezi ne podliježu propisi koji se rade po hitnom postupku  uz  obrazloženja  koja Vlada mora da precizira. Takođe  ovom Odlukom navedeni su i akti koji podliježu dodatnim konsultacijama.

“Ovoj proceduri ne podliježe donošenje budžeta kao ni nepredviđene međunarodne obaveze, te propisi koji se donose po hitnom postupku, a tiču zdravlja i bezbjednosti građana. S druge strane , dodatnim konsultacijama podliježu poreski propisi, propisi iz oblasti fiskalne i ekonomske politike, propisi koji podrazumijevaju različite subvencije, propisi iz oblasti radnih odnosa, te propisi koji se tiču usklađivanja domaće regulative sa međunarodnim standardima, propisi iz ekologije i sl. Dodatne konsultacije predviđaju imperativnu obavezu obavještavanja stručne javnosti koja može dati kvalitetne prijedloge”, precizirao je Milić.

On je naglasio da će se primjenom ove odluke, uz mogući pogrešan utisak da će ovo usporiti donošenje propisa, svaki akt proći izvjesnu javnu raspravu, što će rezultirati kvalitenijim rješenjima.

“Najveći teret u primjeni odluke podnijeće zaposleni u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove  koji su obavezni da obezbjede sve predpostavke za njeno provođenje i da prate njenu realizaciju”, naglasio je Milić.

Brčanski gradonačelnik je podsjetio da je ova odluka rezultat ambicioznih aktivnosti Vlade na ispunjavanju obaveza iz reformske agende.

Ovakvu odluku pozdravili su advokat Milenko Marjanović i notar Miodrag Pajić, koji su izrazili očekivanje da će na ovaj način znatno veći broj ljudi biti u prilici da kroz prijedloge i komentare da doprinos poboljšanju predloženih akata.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img