spot_img
spot_img

Јавне трибине о заштити имовинских права Срба у ФБиХ

spot_img
spot_img

У брчанским насељима Гредице, Илићка и Грбавица биће организоване јавне трибине са грађанима који имају имовинска права у Федерацији БиХ /ФБиХ/ да би им био приближен поступак хармонизације грунтовнице и катастра у ФБиХ, изјавио је данас предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Ђорђе Радановић.

У Канцеларији Владе Републике Српске у Брчком одржан је данас састанак представника Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ са представницима српских организација и удружења у Брчко дистрикту – Конзервативног клуба, Удружења Крајишника, те Удружења сарајевских Срба.

Тема састанка била је заштита имовинских и стварних права Срба у ФБиХ, остваривање права на обнову електричне мреже за српска села у ФБиХ, поправка путева, обнова кућа и друге комуналне инфраструктуре, саопштено је из Одбора.

Констатовано је да највише Срба у Брчком избјегло и расељено из општина Јајце, Доњи Вакуф, Бугојно, Илијаш, а ту је и значајан број Срба из Херцеговине, који су нови дом пронашли у Брчком.

У вези са обновом комуналне инфраструктуре највише пажње посвећено је обнови електромреже за насеља Брванци и Крезлук, а за обнову друге инфраструктуре за села Бравнице и Винац, све општина Јајце.

У Брчком је 1991. године живјело 18.128 Срба, а по посљедњем попису из 2013. – 28.884.

Око 10.500 Срба који данас живе у Брчко дистрикту су избјегли из ФБиХ, гдје и даље имају имовину /њиве шуме воћњаке пашњаке и друго/.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img