Javne nabavke usporile rješavanje pitanja odvoza smeća iz Brčkog

U toku je postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača za pružanje usluge deponovanja otpada iz distrikta Brčko, za šta su se javila dva ponuđača –  Regionalne deponije iz Bijeljine i Zvornika.

Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi distrikta kaže da je pokrenuta i procedura nabavki dvije samokompaktirajuće prikolice i jednog tegljača, te izrada tehničke dokumentacije izgradnje pretovarne stanice na lokaciji sadašnje deponije koji bi bili u funkciji odvoza smeća iz Brčkog.

“Kompletna procedura trebala bi biti završena do jeseni i nadamo se da ćemo imati mogućnosti da do kraja godine krenemo u proceduru odvoza smeća iz distrikta”, rekao je Bulatović za Radio Brčko.

Prema njegovim riječima to je preduslov da se uđe u postupak saniranja deponije za šta će biti potrebno izdvojiti desetine miliona maraka.

“Nakon te prve faze, kada će biti poznata i stvarna količina otpada koji se sakuplja na podrčju distrikta, ući ćemo u drugu fazu saniranja deponije i mogućnosti izgradnje centra za odlaganje otpada”, kaže Bulatović.

Bulatović na kraju izražava žaljenje što će usled dugotrajnih procedura javnih nabavki proces odvoza smeća iz Brčkog biti odložen do naredne godine i što će građani, posebno onih naselja koja se naslanjaju na deponiju, i ovo ljeto biti suočeni sa neprijatnim mirisom.

“Maksimalno ćemo se truditi da uz maksimalne kontrole obezbijedimo da ne dolazi do neželjenih situacija koje smo imali prethodnih godina”, istakao je Bulatović.

Na pitanje da li se mjeri stepen zagađenosti vazduha u naseljima u blizini deponije i koliko je to štetno po zdravlje ljudi Bulatović kaže da su uvjeravanja nadležnih da usled neprijatnog mirisa koji se širi sa deponije, posebno u ljetnim mjesecima nema, kako je rekao, pretjeranih štetnih posledica po zdravlje ljudi, ali isto tako smatra da je i sam neprijatan miris dovoljna šteta bez obzira na one isključivo štetne posledice.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime