spot_img
spot_img

Изборне преваре у Брчком: Тужилаштво доказало кривицу Стојана Баварчића, кажњен са 2,5 мјесеца затвора

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу Стојана Баварчића (30) оптуженог да је прије одржавања локалних избора у овом граду прошле године припремао извршење кривичног дјела преваре при гласању.

У поступку пред Основним судом Брчко дистрикта Баварчићу је за само припремање тог кривичног дјела изречена казна затвора у трајању од два мјесеца и петнаест дана.

Оптужницом од 18. марта 2021. године, Баварчић је оптужен да је прибављањем личних докумената трећих лица и њиховим пријављивањем за гласање из иностранства стварао услове за непосредно учињење кривичног дјела преваре при гласању. Стављено му је на терет да је прибавио и искористио личне документе већег броја грађана пријавивши их за гласање из иностранства у намјери да на изборима он или њему познато лице гласа под њиховим именом.

Тужилаштво га је процесуирало јер је, с циљем да за њему познати политички субјект осигура већи број гласова, од преко тридесет лица прибавио личне карте, возачке дозволе или пасоше које је затим фотографисао, док је одређени број таквих фотографија прибавио путем друштвених мрежа и апликација и похранио у меморију телефона. Ти документи су потом у штампаном облику током августа 2020. године, без њиховог знања и сагласности, достављени Централној изборној комисији БиХ у прилогу образаца ПРП 1 – Пријава за гласање изван БиХ, тако да су та лица без своје воље регистрирана за гласање изван БиХ.

На самом почетку истраге изборних неправилности на овом подручју Баварчић је одмах притворен, а против њега убрзо је подигнута оптужницу због набавке средстава и предузимања других радњи којима се стварају услови за непосредно учињење кривичног дјела за које се може изрећи казна затвора три године или тежа казна. Закључењем споразума о признању кривице с Тужилаштвом и његовим прихватањем од стране Основног суда, Баварчић је правоснажно осуђен за кривично дјело Припремање кривичног дјела (из члана 333 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ).

Пресуда Стојану Баварчићу прва је правоснажна пресуда у дистрикту Брчко произашла из низа истрага на овом подручју које се односе на прошлогодишњи изборни процес у БиХ.

Тужилаштво Дистрикта интензивно су укључило у остваривање законитости локалних избора прије њиховог одржавања откривањем нерегуларности у оквиру шест отворених предмета против десет осумњичених, уз два предмета која су у Брчко доставили државно тужилаштво и Централна изборна комисија БиХ. Изречена казна се у овом случају односи на предизборне нерегуларности, будући да су благовременом реакцијом Тужилаштва, Полиције Дистрикта и других надлежних органа припреме за изборне преваре благовремено откривене, а саме изборне нерегуларности спријечене.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img