spot_img
spot_img

Изборне преваре: Оптужница против Пеје Мендеша и Мате Глухаковића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Пеје Мендеша (52)* и Мате Глухаковића (47) због сумње да су прије одржавања локалних избора 2020. године у овом граду припремали извршење кривичног дјела преваре при гласању.

Оптужени су да су прибављањем особних докумената трећих особа и њиховим пријављивањем за гласање из иностранства стварали услове да се на преваран начин гласа умјесто пријављених грађана.

Тужилаштво Дистрикта оптужило је Мендеша и Глухаковића да су у намјери да на преваран начин осигурају гласове првооптуженом, као кандидату Хрватске сељачке странке за Скупштину Дистрикта и носиоцу страначке листе, пријавили већи број грађана за гласање из иностранства. Стављено им је на терет да су непосредно и уз помоћ трећих особа прибавили особне и путне исправе од већег броја грађана с пребивалиштем у дистрикту Брчко, те их употребом фотоапарата и мобилних телефона фотографисали ради злоупотребе. Након тога су идентификациони документи тих особа без њиховог знања и сагласности, у копији и у штампаном облику достављени Централној изборној комисији БиХ у прилогу образаца ПРП-1 Пријава за гласање изван БиХ, по којем основу су те особе регистриране за гласање – наводи се у оптужници.

Као што је то раније учинило у пет сличних случајева изборних нерегуларности, Тужилаштво Дистрикта спровело је истрагу, те подигло оптужницу против њих због сумње да су набавили средства и предузели другу радњу која ствара услове за непосредно учињење кривичног дјела за које се може изрећи казна затвора три године или тежа казна. Пред Основним судом Дистрикта, који је потврдио оптужницу, они су оптужени за кривично дјело Припремање кривичног дјела (из члана 333 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Истом оптужницом, Мендеш је оптужен и за кривично дјело Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем (из члана 376 став 1 Кривичног закона), јер је одређен број особних докумената грађана прикупио путем осуђеника Ј. Р. коме је обећао кориштењем утицаја скупштинског заступника и страначке позиције осигурати замјену казне затвора радом за опће добро на слободи.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img