Izborne prevare: Brčansko Tužilaštvo ima pune ruke posla

Izborne prevare poseban su profesionalni izazov za tužioce u Bosni i Hercegovini, a proteklih dana pune ruke posla imaju istražioci u Brčko distriktu.

Tužilaštvo Brčko distrikta dobilo je veći broj pritužbi političkih subjekata i građana vezano za zloupotrebe u procesima lokalnih izbora, a do danas su otvorili šest predmeta i pritvorili četiri osobe.

- Reklama -

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Brčko distrikta za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo u ovoj regiji naše zemlje otvorilo je ukupno šest predmeta. U okviru četiri predmeta identifikovano je šest osumnjičenih osoba, zvanično je potvrđeno za Klix.ba.

“Prema četvorici osumnjičenih određen je jednomjesečni pritvor, a prema osobi koja je Tužilaštvu dovedena jučer, danas je također predloženo određivanje ove mjere, dok je istovremeno otvoren predmet u odnosu na još jednog osumnjičenog. Pored navedena četiri predmeta u kojima su osumnjičeni identificirani, Tužilaštvo intenzivno postupa u još dva predmeta u kojima osumnjičeni za sada nisu određeni”, kazao je za Klix.ba Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta.

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inozemstva, Tužilaštvo Brčko distrikta je upravo fokusirano na otkrivanje i procesuiranje izbornih neregularnosti ovog tipa.

Prema riječima Mujkanovića, one se uglavnom ogledaju u tome da treće osobe kao birače za glasanje iz inozemstva prijavljuju građane koji imaju prebivalište u distriktu Brčko, krivotvoreći pri tom potpise na prijavama za glasanje.

U dosad otvorenim predmetima nisu donesene konačne tužilačke odluke, a kao razloge za to Mujkanović navodi vrijeme otvaranja (prvi predmet otvoren 2. oktobra 2020. godine), zatim složenost predmeta i potrebu provođenja temeljitih istraga radi donošenja pravilnih i zakonitih tužilačkih odluka.

“Istrage krivičnih djela iz izborne oblasti prilično su kompleksne s obzirom na veliki broj svjedoka, čije iskaze je potrebno pribaviti, dio njih i putem međunarodne pravne pomoći, a zatim imajući u vidu i više mogućih pravaca istrage u vezi s brojnošću krivičnih djela. One podrazumijevaju proaktivnu i intenzivnu uključenost i neophodnu saradnju većeg broja institucija s komplementarnim nadležnostima, a svakako s tim u vezi predstavljaju i poseban profesionalni, institucionalni i ukupni društveni izazov na koji je nužno adekvatno odgovoriti”, kaže nam Mujkanović.

Prijavljuju političke stranke i građani

Zbog sumnji na izborne nepravilnosti u Brčko distriktu je zaprimljeno više prijava i pritužbi. Kako nam je otkrio glavni brčanski tužilac, 29. septembra su četiri politička subjekta podnijela pisani podnesak tamošnjem tužilaštvu, kojim ukazuju na moguće nezakonitosti u procesu prijavljivanja birača za glasanje iz inozemstva.

“Osim toga, izborne nepravilnosti prijavljivali su i sami građani koji već jesu ili bi mogli biti oštećeni izbornim zloupotrebama, čime se pokazuju kao vrlo važna karika u otkrivanju takvih pojava. Tužilaštvo ih ohrabruje da to i dalje čine kako bi se građanskom, instituicionalnom i najširom društvenom interkacijom zaštitila zakonitost, pravilnost i integritet lokalnih izbora, a time i nužno ojačalo javno povjerenje u demokratske procese i vladavinu prava uopće”, naglašava Mujkanović.

Institucionalno, Tužilaštvo u saradnji s Policijom brčko distrikta, Centralnom izbornom komisijom i Izbornom komisijom distrikta, aktivno preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti, kako bi dalo najveći mogući doprinos ispunjavanju tog cilja.

“S tim u vezi, otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti trenutno je u fokusu rada Tužilaštva Brčko distrikta, na čemu će se prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali i u postizbornom periodu”, zaključio je naš sagovornik.

Političar u pritvoru

Prema ranije objavljenim informacijama u Brčko distiktu kao osumnjičeni za prevare u predizbornom procesu naveden je tamošnji političar Pejo Mendeš. Riječ je o kadru Hrvatske seljačke stranke, zastupniku u Skupštini Brčko distrikta i nosiocu liste za predstojeće lokalne izbore. On se trenutno nalazi u pritvoru, a na teret mu se stavlja nezakonito prijavljivanje građana za glasanje izvan BiH.

Nakon što je u saradnji s policijom Tužilaštvo Brčko distrikta otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu uticajem i pripremanje krivičnog djela, četvorici osumnjičenih, među kojima je i Mendeš, određen je jednomjesečni pritvor.

Osim njega u pritvoru se nalaze još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić te Mato Gluhaković, a svi su označeni kao članovi grupe koja je zajednički učestvovala u nezakonitom prijavljivanju građana za glasanje izvan BiH.

To su, prema navodima tužilaštva vršili iskorištavanjem ličnih dokumenata većeg broja građana, koje su bez njihovog znanja prijavili za glasanje izvan BiH na predstojećim lokalnim izborima.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime