spot_img
spot_img

Изборне преваре: Брчанско Тужилаштво има пуне руке посла

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Изборне преваре посебан су професионални изазов за тужиоце у Босни и Херцеговини, а протеклих дана пуне руке посла имају истражиоци у Брчко дистрикту.

Тужилаштво Брчко дистрикта добило је већи број притужби политичких субјеката и грађана везано за злоупотребе у процесима локалних избора, а до данас су отворили шест предмета и притворили четири особе.

Због сумњи на злоупотребе у вези с пријављивањем грађана Брчко дистрикта за гласање изван Босне и Херцеговине, Тужилаштво у овој регији наше земље отворило је укупно шест предмета. У оквиру четири предмета идентификовано је шест осумњичених особа, званично је потврђено за Klix.ba.

“Према четворици осумњичених одређен је једномјесечни притвор, а према особи која је Тужилаштву доведена јучер, данас је такођер предложено одређивање ове мјере, док је истовремено отворен предмет у односу на још једног осумњиченог. Поред наведена четири предмета у којима су осумњичени идентифицирани, Тужилаштво интензивно поступа у још два предмета у којима осумњичени за сада нису одређени”, казао је за Клиx.ба Зекерија Мујкановић, главни тужилац Тужилаштва Брчко дистрикта.

Имајући у виду индикативно велики број пријављених бирача за гласање из иноземства, Тужилаштво Брчко дистрикта је управо фокусирано на откривање и процесуирање изборних нерегуларности овог типа.

Према ријечима Мујкановића, оне се углавном огледају у томе да треће особе као бираче за гласање из иноземства пријављују грађане који имају пребивалиште у дистрикту Брчко, кривотворећи при том потписе на пријавама за гласање.

У досад отвореним предметима нису донесене коначне тужилачке одлуке, а као разлоге за то Мујкановић наводи вријеме отварања (први предмет отворен 2. октобра 2020. године), затим сложеност предмета и потребу провођења темељитих истрага ради доношења правилних и законитих тужилачких одлука.

“Истраге кривичних дјела из изборне области прилично су комплексне с обзиром на велики број свједока, чије исказе је потребно прибавити, дио њих и путем међународне правне помоћи, а затим имајући у виду и више могућих праваца истраге у вези с бројношћу кривичних дјела. Оне подразумијевају проактивну и интензивну укљученост и неопходну сарадњу већег броја институција с комплементарним надлежностима, а свакако с тим у вези представљају и посебан професионални, институционални и укупни друштвени изазов на који је нужно адекватно одговорити”, каже нам Мујкановић.

Пријављују политичке странке и грађани

Због сумњи на изборне неправилности у Брчко дистрикту је запримљено више пријава и притужби. Како нам је открио главни брчански тужилац, 29. септембра су четири политичка субјекта поднијела писани поднесак тамошњем тужилаштву, којим указују на могуће незаконитости у процесу пријављивања бирача за гласање из иноземства.

“Осим тога, изборне неправилности пријављивали су и сами грађани који већ јесу или би могли бити оштећени изборним злоупотребама, чиме се показују као врло важна карика у откривању таквих појава. Тужилаштво их охрабрује да то и даље чине како би се грађанском, институиционалном и најширом друштвеном интеркацијом заштитила законитост, правилност и интегритет локалних избора, а тиме и нужно ојачало јавно повјерење у демократске процесе и владавину права уопће”, наглашава Мујкановић.

Институционално, Тужилаштво у сарадњи с Полицијом брчко дистрикта, Централном изборном комисијом и Изборном комисијом дистрикта, активно предузима све мјере из своје надлежности, како би дало највећи могући допринос испуњавању тог циља.

“С тим у вези, откривање и доказивање кривичних дјела из изборне области тренутно је у фокусу рада Тужилаштва Брчко дистрикта, на чему ће се приоритетно задржати и на дан одржавања избора, али и у постизборном периоду”, закључио је наш саговорник.

Политичар у притвору

Према раније објављеним информацијама у Брчко дистикту као осумњичени за преваре у предизборном процесу наведен је тамошњи политичар Пејо Мендеш. Ријеч је о кадру Хрватске сељачке странке, заступнику у Скупштини Брчко дистрикта и носиоцу листе за предстојеће локалне изборе. Он се тренутно налази у притвору, а на терет му се ставља незаконито пријављивање грађана за гласање изван БиХ.

Након што је у сарадњи с полицијом Тужилаштво Брчко дистрикта открило кривотворење потписа на пријавама за гласање те прикупило доказе о сумњи на трговину утицајем и припремање кривичног дјела, четворици осумњичених, међу којима је и Мендеш, одређен је једномјесечни притвор.

Осим њега у притвору се налазе још и Стојан Баварчић, Јасмин Равкић те Мато Глухаковић, а сви су означени као чланови групе која је заједнички учествовала у незаконитом пријављивању грађана за гласање изван БиХ.

То су, према наводима тужилаштва вршили искориштавањем личних докумената већег броја грађана, које су без њиховог знања пријавили за гласање изван БиХ на предстојећим локалним изборима.

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img