IV Međunarodni plivački maraton pod sloganom „Dan plivanja na Savi“

U organizaciji plivačkog kluba Atos-Sava 24. jula u Brčkom, odnosno na izletištu Ficibajer, održava se četvrti Međunarodni plivački maraton.

Predsjednik plivačkog kluba iz Brčkog, Draško Đurić najavljuje pravi plivački spektakl na rijeci Savi.

- Reklama -

– Prije svega smo ponosni da smo na činjenicu da smo se za kratko vrijeme uspjeli naći na kalendaru Srbija open water swim kalendara gdje se zainteresovani za ovogodišnji maraton mogu i prijaviti za učešće.  Ove godine očekujemo oko osamdeset profesionalnih plivača kada su u pitanju otvorene vode a dolaze nam kako iz naše zemlje, tako i iz zemalja okruženja. Mislim na Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru ali i Rumuniju.

Đurić navodi da je cilj manifestacije identičan ciljevima rada njihovog kluba a to je promocija potencijala rijeke Save, zdravog načina života ali i uvrštavanje međunarodnog takmičenja u kalendar sportskih događanja u Distriktu Brčko.

Za ovogodišnji maraton planirane su tri trke. Staza od 2 km kao i staza od 5 km za profesionalne plivače, čiju će regularnost nadgledati licencirane sudije saveza FINA.

– Odlučili smo da od ove godine uvedemo i revijalnu trku koja će bit namijenjena isključivo našim brčanskim plivačima. Trka je kao što sam rekao revijalnog karaktera a svi koji preplivaju stazu od 250 metara dobiće majice i medalje, naglašava prvi čovjek Atosa.

Zainteresovani za ovu trku moći će da se prijave na sam dan održavanja maratona dakle 24. jula do 14 časova na izletištu Ficibajer gdje će se održati cjelokupna manifestacija.

Međunarodni plivački maraton u Brčkom registrovan je i u Global Swim Series. Organizatori navode da su dobili podršku vladinog Odjeljenja za sport i kulturu kao i podršku kabineta gradonačelnika Brčko Distrikta.

Pored Međunarodnog plivačkog maratona, plivački klub „Atos Sava“ godinama u nazad organizuje i plivanje za Bogojavljenski krst a njihovi članovi aktivno plivaju na rijeci Savi u toku cijele godine.

Međunarodni plivački maraton u Brčkom dio je plivačkog karavana koji se već narednog dana, 25. jula seli u Banja Luku na jezero Manjača.

I ove godine podršku organizaciji maratona, pružiće brojni klubovi i organizacije koje su usko vezane za nautiku i rijeku Savu: Nautički klub „Brčko“, Nautički klub  Moja lađa“, Kajak kanu klubovi „Haris Suljić“ i „Zaveslaj“, RSK „Nemo“, UG „X-centar“ kao i Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime