spot_img
spot_img

Истекао уговор о снабдијевању Брчког струјом, новог нема

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прошлогодишњи уговор о испоруци струје Брчко дистрикту закључен са Електропривредом Републике Српске је истекао, а упркос интензивним преговорима нови још није закључен.

Уговор је продужен прво до 15. јануара ове године, а новим анексом његов рок је продужен за додатних седам дана.

– Дали смо сагласност да ЈП “Комунално Брчко” потпише уговор за наредних седам дана, како бисмо у том периоду отворили нове преговоре са Електропривредом РС, да видимо да ли можемо доћи до квалитетних рјешења за Брчко дистрикт – рекао је Есед Кадрић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта у изјави медијима.

Синиша Милић, градоначелник Брчког каже да су преговори у току и да је у вези снабдијевања струјом Брчко дистрикт увијек имало разумијевање Републике Српске.

– Вјерујем да ће тако бити и сада. Тражи се најповољније рјешење које неће бити на штету ни Републици Српској ни потрошачима у Брчко дистрикту – каже Милић.

Он сматра да се закаснило са преговорима и да је ова ситуација својеврсна опомена да се они почну раније или да се ради на доради законске регулативе.

– Поставља се питање правог смисла дијела Арбитражне одлуке за Брчко о обавези ентитета да равномјерно снабдијевају Брчко дистрикт електричном енергијом. Постоје тумачења да је Дистрикт дио јединственог система и да су обавезе ентитета да под истим условима под којима снабдијевају своје потрошаче снабдијевају и Брчко дистрикт. То сада није заживјело у пракси, али мислим да би требало радити на прецизирању законских услова како Брчко дистрикт не би био у потреби да сваке године води овакве преговоре – истиче Милић.
Мирсад Ђапо, директор ЈП “Комунално Брчко” објашњава да је процедура набавке електричке енергије покренута још почетком септембра прошле године и да су расписана два тендера.

– На један тендер се јавила Електропривреда БиХ и цијена коју су они понудили била је 12,5 фенинга по киловату. На други тендер се јавила Електропривреда РС и они су понудили 13,4 фенинга по киловату. Ми не можемо пристати на комерцијалну цијену и преговарамо о цијени од 9,5 фенинга по киловату. Сматрамо да је то реално и имамо разумијевање у Републици Српској да се и ове године уговор закључи по тој цијени, али је то још све неизвјесно – каже Ђапо.

Он се ипак нада позитивном исходу и задовољавајућем рјешењу, али истиче да се ово питање више не може рјешавати годишњим уговорима, већ трајно.

– Треба разјаснити шта значи обавеза ентитета о равномјерном снабдијевању Брчко дистрикта и како доћи до трајнијег снабдијевања по цијенама као у ентитетима, да будемо дио унутрашњег, а не отвореног тржишта електричне енергије – додао је Ђапо и нагласио да је то питање које ово предузеће не може рјешавати без помоћи Владе и Скупштине.

Без поскупљења


Цијену струје за Брчко дистрикт Електропривреда РС неће мијењати до 23. јануара до када важи продужетак прошлогодишњег уговора о снабдијевњу електричном енергијом и износиће 0,094877 КМ/кWх.

– Цијена струје остаће непромијењена за крајње потрошаче у јануару, а неће се мијењати ни наредних мјесеци ако поскупи, јер ћемо морати ићи према Државној регулторној агенцији за електричну енергију – рекао је Мирсад Ђапо, директор ЈП “Комунално Брчко”.

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img