Istekao ugovor o snabdijevanju Brčkog strujom, novog nema

Prošlogodišnji ugovor o isporuci struje Brčko distriktu zaključen sa Elektroprivredom Republike Srpske je istekao, a uprkos intenzivnim pregovorima novi još nije zaključen.

Ugovor je produžen prvo do 15. januara ove godine, a novim aneksom njegov rok je produžen za dodatnih sedam dana.

– Dali smo saglasnost da JP “Komunalno Brčko” potpiše ugovor za narednih sedam dana, kako bismo u tom periodu otvorili nove pregovore sa Elektroprivredom RS, da vidimo da li možemo doći do kvalitetnih rješenja za Brčko distrikt – rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta u izjavi medijima.

- Reklama -

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog kaže da su pregovori u toku i da je u vezi snabdijevanja strujom Brčko distrikt uvijek imalo razumijevanje Republike Srpske.

– Vjerujem da će tako biti i sada. Traži se najpovoljnije rješenje koje neće biti na štetu ni Republici Srpskoj ni potrošačima u Brčko distriktu – kaže Milić.

On smatra da se zakasnilo sa pregovorima i da je ova situacija svojevrsna opomena da se oni počnu ranije ili da se radi na doradi zakonske regulative.

– Postavlja se pitanje pravog smisla dijela Arbitražne odluke za Brčko o obavezi entiteta da ravnomjerno snabdijevaju Brčko distrikt električnom energijom. Postoje tumačenja da je Distrikt dio jedinstvenog sistema i da su obaveze entiteta da pod istim uslovima pod kojima snabdijevaju svoje potrošače snabdijevaju i Brčko distrikt. To sada nije zaživjelo u praksi, ali mislim da bi trebalo raditi na preciziranju zakonskih uslova kako Brčko distrikt ne bi bio u potrebi da svake godine vodi ovakve pregovore – ističe Milić.
Mirsad Đapo, direktor JP “Komunalno Brčko” objašnjava da je procedura nabavke električke energije pokrenuta još početkom septembra prošle godine i da su raspisana dva tendera.

– Na jedan tender se javila Elektroprivreda BiH i cijena koju su oni ponudili bila je 12,5 feninga po kilovatu. Na drugi tender se javila Elektroprivreda RS i oni su ponudili 13,4 feninga po kilovatu. Mi ne možemo pristati na komercijalnu cijenu i pregovaramo o cijeni od 9,5 feninga po kilovatu. Smatramo da je to realno i imamo razumijevanje u Republici Srpskoj da se i ove godine ugovor zaključi po toj cijeni, ali je to još sve neizvjesno – kaže Đapo.

On se ipak nada pozitivnom ishodu i zadovoljavajućem rješenju, ali ističe da se ovo pitanje više ne može rješavati godišnjim ugovorima, već trajno.

– Treba razjasniti šta znači obaveza entiteta o ravnomjernom snabdijevanju Brčko distrikta i kako doći do trajnijeg snabdijevanja po cijenama kao u entitetima, da budemo dio unutrašnjeg, a ne otvorenog tržišta električne energije – dodao je Đapo i naglasio da je to pitanje koje ovo preduzeće ne može rješavati bez pomoći Vlade i Skupštine.

Bez poskupljenja


Cijenu struje za Brčko distrikt Elektroprivreda RS neće mijenjati do 23. januara do kada važi produžetak prošlogodišnjeg ugovora o snabdijevnju električnom energijom i iznosiće 0,094877 KM/kWh.

– Cijena struje ostaće nepromijenjena za krajnje potrošače u januaru, a neće se mijenjati ni narednih mjeseci ako poskupi, jer ćemo morati ići prema Državnoj regultornoj agenciji za električnu energiju – rekao je Mirsad Đapo, direktor JP “Komunalno Brčko”.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime