Intezivne kiše prouzrokovale nova klizišta u Distriktu

Nakon dugotrajnih i intezivnih padavina u posljednjih nekoliko dana na području Brčko distrikta su prijavljenja tri nova klizišta i to u naseljima Šatorovići, Štrepci i Brod.

Očekuje se da će se u narednom periodu pristupiti sanaciji navedenih lolkaliteta obzorom da su u Štrepcima i Šatorovićima ugroženi privatni objekti dok je u naselju Brod klizište prijavljeno pored lokalnog mezarja, na obali rijeke Brke rekao je za Radio Brčko Muhamed Gibić, šef Odsjeka civilne zaštite. Osim nova tri, evidentirana su i nova pomijeranja tla na dva već ranije registrovana klizišta u naseljima Gornji Rahić i Ograđenovac.

U Brčko distriktu je u posljednjih nekoliko godina registorvano 80 klizišta od kojih se dio sanira svake godine sredstvima iz budžeta. Vrlo brzo će započeti sanacija osam klizišta u naseljima Donji Brezik, Gornji Rahić, Gornja Skakava, Klanac, Šatorovići te tri klizišta u Rašljanima. Takođe ove godine će biti pripremljena projektna dokumentacija za još dodatnih osam klizišta na čiju će se sanaciju, na žalost, čekati do naredne godine.

Gibić ističe da je većina od registrovanih 80 klizišta u naseljima u južnom dijelu Brčko distrikta, dok je tek manji broj njih evidentiran u samom gradu.

Krajem prošle godine iz budžeta Brčko distrikta su dodijeljenja sredstva u uznosu od po 33 hiljade KM za osam porodica koje će tim sredstvima izgraditi svoj novi dom nakon što su im klizišta potpuno uništila kuće nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime