spot_img

Intervju: Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta

Published:

Urednik portala “Brčanske” razgovarao je sa gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem o aktuelnim temama: funkcionisanju vlasti, realizaciji kapitalnih investicija, prevozu učenika… Intervju prenosimo u cjelosti.

U novoj Vladi Brčko Distrikta uglavnom su se fotelje još jednom zarotirale i Vi ste, sportskim riječnikom rečeno, jedino veliko pojačanje u prvoj postavi ekipe, sa velikim iskustvom na obavljanju prethodnih funkcija. Kao i od svakog pojačanja očekuje se značajno poboljšanje u igri ekipe. Šta novo građani Brčko Distrikta mogu očekivati Vašim dolaskom na mjesto gradonačelnika?

Politika u distriktu, naravno, ako bih nastavio sportskim rječnikom, u duhu Vašeg pitanja, u svojoj praktičnoj realizaciji odavno nije individualna, već kolektivna aktivnost. Gradonačelnik je, prema Statutu i Zakonu u vladi, jedan od 15 članova Vlade, čija ruka vrijedi upravo toliko, kao jedna petnaestina Vlade. Uz to, postoji naglašena potreba da se prilikom donošenja odluka od vitalnog interesa, obavezno vodi računa o zaštiti i kolektivnih prava, što opet nameće potrebu šireg konsenzusa, odnosno odsustva svakog individualizma. Međutim, gradonačelnik Brčkog, jeste i mora da bude neko ko će određivati dinamiku i pravce rješavanja najvažnijih pitanja, naročito na operativnom planu. Ne bih se složio da imam pretjerano političko iskustvo. Moje iskustvo vezano je uglavnom uz rad u medijima. Ako se može govoriti o nekakvoj mojoj prednosti, onda bi ona upravo trebalo da bude sadržana u toj činjenici, što sam, uslovno rečeno, bio dugo s druge strane linije, među običnim građanima, s njihovim problemima, i što nisam kontaminiran politikom u toj mjeri. Znam da su u toj složenoj relaciji, pojedinac – vlast, građani u slabijoj poziciji, i da im u odnosu na javne ličnosti, i javne institucije, svakako treba pružiti podršku i zaštitu. Drugim riječima, smatram da su građani, pojedinci, uvijek u pravu.

Prema mnogim mišljenjima u gradu, u odnosu na Vašeg prethodnika i njegovog zamjenika, pa i u odnosu na neke njihove prethodnike, kvalitet kao političara, prije svega, je daleko na Vašoj strani. Da li, uz to, imate i dovoljno snage i integriteta da stavite interese građana Brčko Distrikta ispred interesa stranke?

Kao što sam već rekao, promjena Zakona o vladi, kojom je izvršna vlast u Brčkom uređena kao kolektivno tijelo, gdje se glasa i donose odluke glasanjem članova Vlade, nije ostavila pretjerano mnogo prostora da gradonačelnik u skladu sa svojim ovlašćenjima samostalno preduzima nekakve aktivnosti koje bi bile od ključnog značaja. Takođe, ovdje je već dugi niz godina, po mom mišljenju, prisutna deformacija osnovnih akata distrikta Brčko. Ne njihovog slova, već prije svega duha Statuta i drugih propisa kojima se uređuje organizacija i funkcionisanje vlasti. Tu mislim na ulogu gradonačelnika, koja je svedena samo na puko formalizovanje prijedloga političkih partija koje čine skupštinsku većinu, naročito u pogledu kadrovskih rješenja. Vlada Brčko distrikta nije zamišljena da bude izvršno vijeće, pod potpunom dominacijom skupštine, naročito ne u operativnim stvarima. Onaj gradonačelnik koji se bude izborio za veću samostalnost rada egzekutive u odnosu na skupštinu, siguran sam, obezbjediće napredak distrikta u svakom pogledu. Naravno, i drugi prije mene su sigurno uočili taj problem, ali nisu nešto pretjerano učinili, ne zato što to nisu htjeli, već zato što ovo nije samo pravno i političko, već i pitanje našeg mentaliteta i svijesti, a to je na Balkanu, upravo, najteže promijeniti. To se odnosi i na djelovanje političkih stranaka. Međutim, postoji npr. mehanizam stavljanja na glasanje, pitanja povjerenja gradonačelniku. Ja sam spreman da radim, u saradnji sa članovima Vlade na realizaciji našeg programa i planova, i sve dok dobijamo podršku u skupštini za te poteze, biće u redu. Sve dok bude takve podrške, imaće smisla i raditi u vladi. U suprotnom, potpuno je demokratski, pa ako hoćete i moralno, i ljudski, da se raziđemo, jer vjerujem, niko ne bi želio da bude odgovoran za nešto, sa čim se u osnovi ne slaže. To je demokratija, ali i princip političke odgovornosti.

U prethodnim godinama za vlast u Brčko Distriktu vezale su se brojne afere i opšte je mišljenje da Distrikt, umjesto u napretku, prednjači u korupciji ali uprkos brojnim medijskim pisanjima pa i hapšenjima pojedinaca iz Vlasti nikakva ozbiljna presuda nije donešena i sve to nekako funkcioniše po principu : ” Svakog čuda tri dana dosta”. Da li će nova Vlada da se pozabavi tim aferama i ima li načina da se korupcija maksimalno smanji, ako ne i ne iskorijeni?

Ne mislim da je Brčko mjesto u kome ima više kriminala i korupcije nego u ostatku BiH. Naravno da kriminala i korupcije ima, a naročito je izražena u percepciji građana, ali to nije isključivo brčanski proizvod. Ono što je brčanska specifičnost jeste postojanje Zakona o vladi koji nalaže da član vlade protiv koga se potvrdi optužnica mora da bude smijenjen ili da podnese ostavku na svoju funkciju. Upravo je to, po mom mišljenju, poslužilo kao okidač da se djelatnost represivnog aparata i pravosudja usmjeri prema političarima koji su zbog toga, možda, bili žrtve politički motivisanih prijava. U ostatku BiH, kao i svim zemljama u okruženju, važi presumpcija nevinosti kao princip, što znači da je svako nevin dok se suprotno ne dokaže. Ovdje je obrnuto načelo. Kriv si dok se suprotno ne dokaže. Ako vam je neko politički oponenet, jednostavno ga se riješite nizom krivičnih prijava o svemu i svačemu. Kao posledicu imamo angažovanje i troškove represije, moralno i politčko diskreditovanje pojedinaca, i na kraju, skupe naknade za materijalnu i nematerijalnu štetu. U osnovi, kada pogledate za šta su ljudi optuživani, mislim da ćete se složiti, čak i da su dokazana, to su bila tzv. bagatelna djela, koja ničim nisu opravdala spektakularna hapšenja. Za to vrijeme, stvarni kriminal i korupcija, koji očigledno uživaju malo bolju zaštitu, ostaju neokrnjeni. To je problem. “

Takođe, u prethodnim godinama, pa i decenijama, zaključen je određen broj ugovora (Bimeks, Fabrika vode, Vindija…..) štetnih po Brčko Distrikt i njegove građane. Možemo li očekivati reviziju i raskidanje štetnih ugovora i da li će neko snositi odgovornost za sklapanje ugovora za koje se može dokazati da su štetni po Brčko Distrikt?

Koliko je meni poznato, Pravobranilaštvo distrikta bilo je i još uvijek je uključeno u neke aktivnosti koje se odnose na status pojedinih od tih ugovora. Sve ono za šta se utvrdi da je nezakonito, i da je prouzrokovalo štetu po distrikt, mora biti procesuirano, pa i u pogledu regresiranja štete od odgovornih pojedinaca u javnim institucijama.

Godinama unazad utrošak sredstava iz Budžeta za kapitalne investicije je u najmanju ruku skroman, da ne kažemo sraman. Da li su Vam poznati razlozi za to i možemo li se nadati većoj umiješnosti nove Vlade da ta sredstva budu iskorišćena u puno većem procentu?

Brčko, po svemu sudeći, u realizaciji kapitalnih investicija, jedino gdje nema problema, jesu pare. Novac se obezbjedi, a onda se tek vidi da nisu riješeni imovinski odnosi, da nisu pripremljeni projekti, i dok se završe ta prethodna pitanja, prodje po šest sedam godina. To znači da su naše investicije ad hok, i neplanske. Tako se ne radi. Potrebno je da Vlada sačini program javnih investicija, na osnovu koga će ti projekti biti u potpunosti razrađeni i pripremljeni za realizaciju, pa tek onda je potrebno krenuti u obezbjeđivanje novca za finansiranje njihove realizacije. Sve dok ne budemo radili na raj način, imaćemo problem i projekte koji su sve osim planskih projekata.

Jedan od dugogodišnjih problema koji se, najčešće javlja krajem godine, jeste i problem učeničkog prevoza. Prema dostupnim informacijama, učenička karta je inače višestruko skuplja od drugih karata na istim relacijama a prevoznik opet naprasno zaključi da mu je nesiplativ učenički prevoz. Da li su ugovori koji se potpisuju sa prevoznikom manjkavi pa mu dopuštaju takvu mogućenost ili je nešto drugo u pitanju? Da li đaci Brčko Distrikta i njihovi roditelji mogu očekivati da se u budućnosti takve stvari neće ponavljati?

Potrebno je sačiniti jednu ozbiljnu analizu, pa onda i strategiju razvoja javnog prevoza u Brčkom. Kada se radi stihijski onda za rezultat imate haos, haos u javnom prevozu, prevozu učenika, haos u taksi prevozu i sl. Potrebno je prepisati dobra rješenja u drugim gradovima u BiH i okruženju, ako ništa drugo. Međutim, mi se po pravilu uvijek opredjeljujemo da idemo linijom manjeg otpora, jer ako preduzmete neku reformu naići ćete na žestok otpor onih kojima dosadašnji sistem odgovara, dok će vas oni drugi mlako braniti. Onda je najbolje ne raditi ništa. Tako ne može. Organizacija i funkcionisanje javnog prevoza je ogledalo svakog grada, i zato su potrebne promjene. Potpisan je novi okvirni ugovor o prevozu, i to nam daje vremena da radimo na boljoj organizaciji javnog prevoza u Brčkom.

Brčko Distrikt, možda i jedini grad u BiH, još uvijek nema potpisan Opšti kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika na šta svake godine upozorava, izgleda doživotni, predsjednik Sindikata Ilija Kalajdžić. Ima li nade da se to desi u skorije vrijeme?

Posebna radna grupa radi na pripremi izmjena Zakona o radu, izmedju ostalog, i s ciljem stvaranja osnova za potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora. To je naša obaveza i iz reformske agende, ali još više, to je naša obaveza prema socijalnim partnerima, tj. Sindikatu i radnicima. Tražiću, i u toku su razgovori o tome, da se u okviru reformi javne uprave organizuje najvjerovatnije posebno pododjeljenje koje bi se bavilo pitanjima radnih odnosa i socijalne politike. U svakom slučaju, siguran sam da ćemo brzo doći i do pripreme pa i potpisivanja kolektivnog ugovora, a ko će biti njegovi potpisnici, manje je važno.

Kada je uspostavljen Brčko Distrikt predviđeno je, da na neki način, postane lokomotiva razvoja BiH. To odavno nije slučaj već naprotiv, privreda se urušava, sport i kultura još i više, raste nezadovoljstvo građana. Može li ova Vlada povući kočnicu na kolima koja idu niz brdo i pokrenutih ka vrhu?

Naravno da može. Mislim da ne bi bilo fer da u ovoj vladi sjedi bilo ko ko ne misli da se može učiniti određeni iskorak u funkcionisanju distrikta. Uostalom, mislim da će se to vrlo brzo pokazati. Ne možete se predugo skrivati i obmanjivati javnost. Moramo strateški pristupiti našim aktivnostima, i u sportu, i u kulturi, zdravstvu, u svim ostalim djelatnostima. Imamo niz prednosti, pravnih, u pogledu nadležnosti, geografskih… ali nemamo naviku da planiramo i radimo onako kako smo planirali. Ne možete sjesti u auto, a da ne znate gdje ste se zaputili. A mi se upravo tako ponašamo. Da bi ostvarili napredak u svim ovim aktivnostima, treba da sjednemo i dogovorimo šta su nam ciljevi. Ako nam je interes da imamo nekog premijerligaša, treba da se dogovorimo i u oblasti sporta radimo na način koji će nas dovesti do toga. Hoćemo da ulažemo u zdravstvo, a još nemamo ni strategiju koja je zakonska obaveza, i koja treba da pokaže šta je naša realnosti, i koji su ciljevi ulaganja u zdravstvo. Isto je i sa kulturom. Sramota je da Brčko nema stalno pozorište, a da nam djeca na filmske projekcije, idu u neke druge gradove.

U poslednje vrijeme se sa raznih strana najavljuje, onako izokola, preispitivanje Konačne arbitražne odluke za Brčko Distrikt. Nije nikakva tajna da bi zvanična Banja Luka vrlo rado stavila Distrikt u svoju teritoriju i pod svoju kontrolu čemu se, za razliku od brojnih građana, izgleda zvanično Sarajevo ne protivi previše. Kako Vi lično vidite budućnost Brčko Distrikta?

Nedavno sam se susreo sa novim arbitrom Republike Srpske, g.dinom Sinišom Karanom. Osim potvrde privrženosti Arbitražnoj odluci, koja je amandmanom na Ustav BiH, postala dio ustavne materije koja uređuje organizaciju i finkcionisanje BiH, nisam čuo ništa slično. Naprotiv. Ocjena je da Arbitražna odluka pruža dovoljno prostora za afirmaciju i zaštitu interesa svih strana, pa tako i Republike Srpske. Sličan susret planiram i sa arbitrom Federacije BiH. Budućnost Brčko distrikta je određena Konačnom arbitražnom odlukom. Perpsektiva Brčkog je upravo u poštivanju Arbitražne odluke ali i saradnji sa njegovim okruženjem, jer ne možemo ostati izolovani od procesa u ostatku BiH. Moramo postati dio mreže važnih saobraćajnica, gasovoda, i drugih krupnih infrastrukturnih projekata, naravno uz očuvanje autonomije koja nam je garantovana Arbitražnom odlukom i Ustavom BiH. Brčko treba da bude jedan od važnijih regionalnih centara u BiH.

 

 

(brcanske.wordpress.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img