spot_img

Intervju: Miroljub Petrović o Brčkom, BiH, ratu, istoriji…

Published:

spot_img

Kontroverzni srpski naučnik dr Miroljub Petrović, od skoro je zvijezda društvenih mreža i interneta zbog svojih nesvakidašnjih stavova o društvu. U najnovijem intervjuu za “Balkan info”, dr Petrović pomenuo je i naš grad, što je bio idealan povod da sa njim stupimo u kontakt i saznamo šta misli o Brčkom, BiH, ali i istoriji, moralu, vjeri…

Gospodine Petroviću, nedavno ste u jednom intervjuu spomenuli i svoju posjetu Brčko distriktu. Kakve utiske nosite iz našeg grada?

Bilo je prijatno, pravoslavni domaćin je bio jako gostoljubiv, mladi muftija je bio naročito duhovit, katolički sveštenik je postavljao konstruktivna logička pitanja. Nisam šetao po gradu, bio sam samo u hotelu i na predavanju, kao i gost na televiziji, tako da sam susret imao samo sa ljudima koji su došli na predavanja, tako da nemam neke posebne impresije o samom gradu, ali ljude koje sam sreo su ostavili na mene jako pozitivan utisak.

Veliki ste poštovalac i poznavalac istorije srpskog naroda. Kakav je Vaš pogled na građanski rat u BiH i njegove posljedice?

Građanski rat je bio zakuvan izvan granica BiH, kao što su i svi ratovi u zadnjih 200 godina, i više, vođeni tako što je naivnom narodu obećavano sve i svašta, pa je narod uzalud ginuo za tuđe interese i na kraju je bio izigran. Rat u BiH i dalje traje, on je samo privremeno zaustavljen, a isti moćnici iz inostranstva i dan danas imaju svoje političare preko kojih izazivaju sukobe i podele.

Kad smo već kod istorije, koje istorijske ličnosti sa prostora Republike Srpske cijenite? O kome mislite da se nedovoljno zna i govori?

Ubedljivo najviše cenim generala Ratka Mladića, koji je kao i Draža Mihajlović spasio hiljade i hiljade ljudskih života, ne samo srpskih, i koji je na kraju izdat kao i Draža, i to od strane onih koji su ga u početku podržavali – lažnih saveznika sa Zapada. Ali, veliko je njegovo ime na Nebesima, kao i ime Dražino, a to što zvanična svetska istorija govori suprotno, to je stereotip koji imamo i po svim drugim pitanjima. Za moderni satanizovani svet velikani su Darvin, Stepinac i njima slični, a zlikovci su Draža, Mladić i ostali junaci.

Junak o kome se nedovoljno zna i govori je Spomenko Gostić, vitez nad vitezovima. Na žalost, kao i u prethodnim slučajevima, “junak” je onaj narkoman i švercer Srđan Aleksić iz Trebinja, a Spomenku se ni spomen ne zna.

Kako ocjenjujete današnju situaciju u BiH? Kakvi su Vaši pogledi na međunacionalne odnose u BiH?

Situacija je jako loša u federaciji BiH jer se vodi politika etničkog čišćenja Srba. U Sarajevu nema Srba, a u federaciji BiH ih ima samo 2%.

U Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, i svuda gde su Srbi većinski narod, svi su dobrodošli i za sve ima mesta, a svetski mediji pišu suprotno – da su Srbi najveći zločinci. Svetski moćnici, koji profitiraju na ratovima i sukobima, imaju svoje političare i medije preko kojih huškaju narode. U Bibliji se kaže da su „gad pred Gospodom oni koji zameću svađu među braćom“.

Često govorite o (ne)moralu u našem narodu, naročito među ženskom populacijom. Kakvi su Vaši utisci iz Brčkog po ovom pitanju?

Nisam šetao po gradu, i bio sam kratko vreme, ali nema sumnje da je stanje u BiH generalno, u moralnom smislu, mnogo bolje nego u Hrvatskoj, Srbiji ili Sloveniji, jer se BiH manje evropeizirala i “modernizovala” u odnosu na ove bivše republike Jugoslavije.

Mnogi vjeruju da su Srbi u Republici Srpskoj veći vjernici i patriote od onih u Srbiji. Slažete li se sa ovom teorijom?

Slažem se. To sam mogao lično da se uverim kada sam držao predavanja u Republici Srpskoj.

Poznato je da volite gusle i smatrate ih veoma bitnim za naš narod. Postoji li neka guslarska pjesma koju biste posebno izdvojili? Šta biste preporučili nekome ko nije imao prilike da čuje nijednu guslarsku pjesmu?

Ima puno guslarskih pesama koje su mi omiljene. Ovde bih spomenuo “Suđenje Šćepanu Radojeviću”, “Marko Miljanov i Jusuf beg”, “Mojkovačka bitka”. Razlika između guslarskih pesama i svih drugih pesama je u tome što se kod gusala promoviše moral, junaštvo, požrtvovnost i sve ono što je milo i drago Gospodu, a kod ostalih pesama se peva o nemoralnim ženama, razvratu, kafani i svemu onome što je mrsko Gospodu.

Za kraj, šta biste poručili mladim ljudima koji ovo čitaju?

Preporučio bih im da se uče da nešto korisno rade i pokreću samostalni privatni posao, a onda da se žene iz dobrih porodica, uz posredovanje starijih, i da rađaju decu i da ih vaspitavaju da budu dobri i moralni ljudi. Čovek je onoliko bogat i srećan koliko ima iskrenih prijatelja, a niko ne može da nam bude tako dobar prijatelj i dobrotvor kao naša deca ako im pružimo adekvatno vaspitanje.

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img