spot_img
spot_img

Inspektorat pojačao aktivnosti na kontroli prometa hrane i prehrambenih roba

spot_img
spot_img

U izvještaju o radu sedam inspekcija Odsjeka za zaštitu zdravlja i okoline Inspektorata Brčko distrikta u prvom kvartalu ove godine koji je dostavljen Vladi Brčko distrikta najveći akcenat je stavljen na kontrolu hrane i prehrambenih roba.

Vršeći pojačane kontrole prometa hrane i prehrambenih proizvoda u prvom kvartalu ove godine koji obuhvata period od 1. januara do 31. marta, Inspektorat Brčko distrikta je otkrio i uništio oko 3.400 kilograma pasulja koji je bio zdravstveno neispravan usljed prisustva plijesni u samom proizvodu.

Glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta Zoran Gajić za Radio Brčko je potvrdio da je vrijednost uništenog pasulja iznosila 7.000 KM. On je dodao da su kontrole u pomenutom periodu na području Brčko distrikta obuhvatile i prehrambene robe pristigle sa poplavljenih područja prilikom čega je uništena količina razne vrste hrane u vrijednosti 70.000 KM.

Glavni inspektor Gajić i ovim putem je apelovao na poslovne subjekte koji se bave distribucijom i prodajom hrane i prehrambenih proizvoda da se strogo pridržavaju odredbi Zakona o hrani koji se primjenjuje u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Brčko distriktu.

“Što se tiče tih subjekata, oni su do sada u najvećem dijelu poštovali Zakon o hrani, ali evo tokom ovog kvartala pronađene su i određene količine zdravstveno neispravne hrane i prehrambenih artikala. Također, na osnovu obavještenja od strane Agencije za bezbjednost hrane kada se pronađu neki proizvodi u Evropskoj uniji ili okruženju koji su zdravstveno neispravni, naš Inspektorat odmah ide u proces otkrivanja takvih prehrambenih proizvoda i takve hrane, tako da se i ona povlači iz prometa”, napomenuo je Gajić.

Gajić je također skrenuo pažnju kupcima da se prilikom uočenih nepravilnosti kod kupovine pomenutih roba obavezno obrate Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

“Što se tiče kontrole prometa voća i povrća koje dolazi u Brčko distrikt, taj posao obavlja sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja. Svi oni proizvodi koji dolaze na područje Brčko distrikta, a također i Bosne i Hercegovine kontrolišu se prilikom ulaska, a kasnije i u unutrašnjosti ako je taj proizvod dospio na područje Brčko distrikta sa drugih graničnih prelaza”, zaključio je Gajić.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img