Inspektorat obećao pojačanu kontrolu nelegalnih taksista

Na zahtjev Udruženja taksista Distrikta, a u organizaciji Odjeljenja za javne poslove brčanske Vlade, početkom februara održan je zajednički sastanak kome su prisustvovali i predstavnici Policije i Inspektorata.

Prema riječima Dževdeta Šahovića, glavnog inspektora, taksisti su početkom januara ove godine uputili pismo gradonačelniku Distrikta, u kome su naveli poteškoće koje imaju u svom radu, nakon čega je dogovoreno da se održi ovakav jedan zajednički sastanak kako bi se operativno riješila ta pitanja.

- Reklama -

Zahtjev taksista prema Inspektoratu, kako je pojasnio Šahović, bio je da se izvrši pojačana kontrola bespravnog prevoza putnika sa luksuznim vozilima.

On je dodao da je, iako Inspektorat ima dobru saradnju sa policijom, jako teško dokazati da neko vrši nelegalan prevoz, ali da su obećali da će kontrole ipak biti pojačane.

“Za takav vid kontrole nam je neohodno vozilo koje ima mogućnost da snimi ulaz i izlaz putnika na stajalištima i zabranjenim mjestima jer samo tako na sudu možemo dokazati da je neko obavljao tu vrstu prevoza. Drugi način je jedino da putnik prizna da je platio uslugu prevoza i da svjedoči na sudu ali to je jako teško. Mi smo obećeli da ćemo izvršiti pojačane kontrole tih vozila, ali i pojačane kontrole međunarodnog prevoza putnika”, pojasnio je Šahović.

Kako je dodao, u prošloj godini je zbog takvog vida prevoza putnika, gdje se moglo dokazati da je on nelegalan, inspekcija izdala preko 25 prekršajnih naloga.

“Prekršajni nalog iznosi 50 maraka za prvi put, kada je takvo vozilo više puta zaustavljeno  onda je 200, a kada je putnik svjedočio da je platio novčanu nadoknadu za prevoz onda je 500 maraka. Sada se radi na izvještajima za prošlu godinu, i kada utvrde ko nije platio prekršajni nalog, saobraćajni inspektori će uputiti Direkciji za finansije zahtjev za prinudnu naplatu tih sredstava”, naglasio je Šahović.

Halid Emkić, portparol brčanske Policije, kaže da se vozila koja vrše nelegalan prevoz operativno bilježe, te da policija inspektorima pruža pomoć i kada je riječ o zaustavljanju takvih vozača i vozila, ali i da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

“Mi već imamo značajna saznanja u tom pravcu koja su to vozila i koje su registarske oznake tih vozila, međutim takve informacije razmjenjujemo sa nadležnim Inspektoratom”, rekao je još Emkić.

Iz Odjeljenja za javne poslove, tačnije iz Pododjeljenja za javni saobraćaj i održavanje vozila, na žalost, danas nismo uspjeli dobiti nikakve informacije u vezi sa održanim sastankom, ali ih očekujemo narednih dana.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime